Kíváncsi Ön is arra hogy igazából miből is készülnek a cirkon koronák és fogpótlások?

A cirkon korona előállításához használt alapanyagot, a cirkóniumot  cirkon homokból és cirkon földből nyerik. Ezen két alapanyag tisztasága és szemcsemérete garantálja az előállított cirkon korona

cirkónium, fogpótlás, fogászat

magas minőségét és tartósságát.

A cirkónium-dioxid a cirkónium nevű elem oxigénnel alkotott vegyülete, oxidja.  Maga a cirkónium-dioxid egy rendkívül kemény, nagy szilárdságú anyag, amely akár az acélt is képes átmetszeni.

A cirkónium-dioxid ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű, tulajdonképpen egyfajta porcelán, viszont a hajlítószilárdsága kb. tízszerese a hagyományos porcelánénak.

Ahhoz, hogy a cirkóniumból cirkónium-dioxid legyen, égési folyamat szükséges, amely oxidációhoz vezet, így jön létre a fémmentes cirkon korona és egyéb cirkon termékek alapanyaga.

Mik is a cirkónium-dioxid főbb tulajdonságai:

-kémiailag igen ellenálló, stabil és oldhatatlan*, olvadáspontja magas

-rendkívül kemény, kopásálló, hajlító szilárdsága kiemelkedő

-színe a látható és ultraibolya spektrumban is állandó

-szerkezetét szerves anyagok nem befolyásolják

-röntgensugarakat elnyeli, szövetbarát anyag

-az emberi szervezetre káros hatása nincs.

Nagy változás akkor következett be a fogorvoslásban, amikor a cirkónium-dioxidot elkezdték alkalmazni a fogpótlások terén. Így egy jóval erősebb, stabilabb alapanyag vált elérhetővé. Természetesen a cirkon korona alkalmazása előtt is számos megoldás létezett a fogpótlások elkészítésére, de nem volt lehetőség teljes kerámia híd gyártására, mert az nem lett volna elég erős  és stabil, hogy a ránehezedő nyomást kibírja. Ilyen esetekben a fogpótlás csak fém vázra készülhetett, ami viszont olykor esztétikailag nem volt előnyős, nem volt képes visszaadni a fogak élethű utánzatát.

Maga a cirkónium egy nagyjából tenyér méretű, nagynyomáson összepréselt tömb formájában érkezik fogtechnikai laborunkba. Ekkor még jól formálható, így CAD/CAM technológiával tökéletesen megformázható.  Ahhoz, hogy a cirkóniumból cirkónium-dioxid legyen, égési folyamat szükséges, hiszen ez vezet az oxidációhoz. Az „égetésre”  már maga a CAD/CAM technológiával megtervezett és kifaragott korona vagy híd kerül. Így jön létre a tökéletesen illeszkedő fémmentes cirkon korona.

cirkónium, cirkon korona, mosoly, Hegedűs Dental

A cirkónium-dioxid egyik legfőbb tulajdonsága, hogy teljesen fémmentes, így  azon páciensek számára is lehetőség nyílik a fogpótlások elkészítésére,  akik fémallergiában szenvednek.

További előnyt jelent a cirkónium-dioxid színe, hiszen ez már önmagában is fehér és áttetsző, így teljesen élethűvé varázsol egy fogpótlást. A korona behelyezése után szinte lehetetlen megkülönböztetni a pótlást az eredeti fogaktól.

A cirkon rendkívüli keménysége és kopásállósága lehetővé teszi több tagból álló komplett cirkon hidak elkészítését is, tehát több fogat is érintő hiányok pótolhatóak, de akár implantátumra is felhelyezhető.

Ingyenes visszahívás kérése

A cirkóniumból készült cirkon fogak szilárdsága és tartóssága meggyőzte Önt is? Szeretné fogpótlását cirkóniumból készíttetni?

Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és kollégáink egy-két munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

Név (kötelező)

Telefonszám (kötelező) /csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszahívni/

A témával kapcsolatos további oldalak