Megfájdult, és rettenetesen fáj a bölcsességfoga?
• Ha igen, akkor bölcsességfogát azonnal el kell látni.

A bölcsességfog eltávolítás viszont nem csak abban az esetben indokolt, ha már fájdalommal is jár. Tekintse meg az alábbi esetek is.

  • Mivel ez a fog, az emberi fogsor utolsó foga, sok esetben nehézkes a tisztítása, ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet.
  • Sok esetben már nincs ennek a fognak elegendő hely, így vagy elő se tud törni, vagy torlódást okoz a fogsor többi fogánál
  • Ha már esetleg ki alakult rajta a szuvasság, nagyon nehézkes a kezelése a kevés hely miatt
  • Illetve fogszabályzás előtt, a szakorvosok által szinte minden esetben javasolt kezelés a bölcsességfog eltávolítás

Elsősorban szeretnénk Önnek megmutatni, hogy pontosan hogy is alakult ki az emberek bölcsességfoga

A bölcsességfog kialakulásának története

A bölcsesség fognak régen nagyon fontos szerepe volt azonban ma már a jelentősége elhalványult. Több elmélet is született arra vonatkozólag, hogy ez a változás miért alakult ki a bölcsességfog jelentőségét illetően. Egyes kutatások szerint az evolúció során az állkapocs mérete csökkent, míg a fogak mérete nem változott és emiatt lett kevesebb hely a szájban a fogaknak. Elődeink több tízezer évvel ezelőtt, még a tűz “felfedezése előtt”, ahhoz hogy tápanyagokat vigyenek be a szervezetükbe nyers húst ettek. A nyers hús megrágásához viszont jóval fejlettebb és erősebb rágóizomzatra volt szükség. A rágóizomzat megtapadásához pedig egy erősebb és nagyobb csontozat alakult ki.

Az idő előrehaladtával és a tűz segítségével már nem volt szükség a nyershús fogyasztásra. A sült és főtt húsok elrágásához nem volt szükség az erősebb izomzatra és csontozatra. Ennek következménye ként folyamatos sorvadásnak indult, amíg el nem érte a mai méreteit és erősségét. Más elméletek szerint sok különböző hatás együttes eredménye a bölcsesség fogak elakadása.

bolcsessegfog, bolcsesseg fog huzas, hegedus dental, fogaszat

Mikor nélkülözhetetlen beavatkozás a bölcsességfog eltávolítás?

Bölcsességfog eltávolításaÁltalában minden embernek négy bölcsesség foga van, de sokszor előfordul, hogy valakinek nem fejlődik ki mind és csak ennél kevesebb van neki. A bölcsességfogak nagyon gyakran nem tudnak megfelelően előtörni mivel nincs elég hely a szájban számukra, ilyenkor elakadnak, ezt nevezzük impakciónak. Az elakadt bölcsességfognak nagyon sok szövődménye lehet.

– Pericoronitis alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy mivel a fog koronája nem tört elő teljesen ezért az íny még befedi a korona egy részét és ott egy tasak fog kialakulni, amit nagyon nehéz tisztítani illetve oda könnyen be tud menni az ételmaradék és el tudnak szaporodni a baktériumok és ez gyulladáshoz vezet. Ez az állapot bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a fiatal felnőtteknél alakul ki, heves fájdalommal jár illetve szájszagot is okozhat.

– Gyakran előfordul, hogy az előtörőben lévő bölcsességfogak mivel nincs, elég helyük ezért elkezdik tolni a többi fogat és a meglévő fogaink torlódását okozzák. Ezt fogszabályzó segítségével lehet csak kezelni, ami igen költséges és megterhelő beavatkozás ezért is egyszerűbb inkább megelőzni ez az állapotot és még az előtt eltávolítani a bölcsesség fogakat mielőtt ez a szövődmény kialakulhatna.

– Ha nem tud előtörni a fog és a csontban marad, akkor sem érdemes bent tartani mivel a fog koronája körül a csontban cysta alakulhat ki (follicularis cysta), ami csontpusztuláshoz és egyéb kellemetlen szövődményekhez vezethet. Ilyenkor sebészetileg kell eltávolítani a fogat mielőtt ez kialakulnak, mert a kialakulást követően már sokkal bonyolultabb a beavatkozás és a csontpusztulást nem lehet teljes mértékben korrigálni sem. Kismértékű korrigálás csontpótló segítségével történhet.

– Előfordulhat, hogy fájdalmat érzünk, és hiába vizsgálják meg a fogainkat nem látható semmi olyan, ami magyarázná ezt, ilyen esetbe gondolni kell a bölcsesség fogainkra, is mint ok ugyanis képesek kisugárzó fájdalmat okozni ezért nehéz megállapítani, hogy honnan is ered a fájdalom.

– A bölcsességfogak az előttük elhelyezkedő nagyőrlőnek dőlve nehezen tisztítható helyzetet teremtenek, ahova az étel könnyen be tud szorulni és nehezen lehet eltávolítani, így a bölcsességfog előtti fog hátsó felszínén gyakran alakul ki szuvasság.

– Mivel a bölcsességfogak nagyon hátul helyezkednek el a szájban, ezért sokkal nehezebb őket tisztítani, mint a többi fogat, ezért gyakran alakul ki rajtuk szuvasság. Ennek kezelése gyakran eredménytelen, amellett, hogy a pácienseknek erős hányingert okoz, nehezen elviselhető, ha ennyire hátul dolgozik a fogorvos.

Minden olyan esetben, amikor a bölcsességfog áttörésére nincsen esély, érdemes elgondolkodni a fog eltávolításán a következő szempontok miatt:

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

– Elkerülhetőek az elakadás miatt kialakuló szövődmények: szuvasság, pericoronitis, cysta

– Sokkal könnyebb a fog eltávolítása, ha az nem gyulladásos állapotban történik

– Megelőzhető a kisugárzó fájdalom kialakulása

– Elkerülhetünk egy drága és hosszantartó fogszabályozó kezelést.

Tanácsos inkább megelőzni a problémát, mint kezelni. Érdemes még akkor eltávolíttatni a bölcsességfogainkat, amikor azok nem okoznak panaszt és ezzel megelőzhetjük a szövődmények kialakulását.

Kétféle módon lehetséges a bölcsességfog eltávolítása:

• foghúzással vagy pedig
• sebészeti feltárással, amely már a szájsebészethez tartozik.

Ha a bölcsességfog előtört, és fogorvosi fogóval megfogható, akkor foghúzással távolítjuk el.
Sokszor előfordul azonban, amikor a bölcsességfog nem tudja áttörni a fogínyt, vagy csak részlegesen képes áttörni azt. Ilyenkor sebészeti feltárásra van szükség.

A szájsebészeti beavatkozás előtt készített panoráma röntgen felvételen jól látható a fogak és az állcsontok alakja és helyzete is, amely alapján megtervezzük a sebészeti beavatkozás menetét.

• Ha a bölcsességfog be van gyulladva, akkor először a gyulladást kell csökkenteni antibiotikummal. Erre azért van szükség, hogy a szájsebészeti műtét idejére csökkenjen a gyulladásos sejtek száma, illetve a baktérium mennyiség.

Bölcsességfog fájás kezelése

• Azért is fontos a gyulladás csökkentése, mert az erősen gyulladt fog műtéti környezete nehezen érzésteleníthető, és ebben az erősen gyulladt állapotban a műtét nem végezhető el.

• A röntgenfelvétel alapján körültekintően megtervezett bölcsességfog műtét a szükséges előkészítés után természetesen már fájdalommentesen elvégezhető.

A bölcsességfog eltávolítás hogyan történik a Hegedűs Dentalban?

1. Az elkészített panoráma röntgen felvételen jól látható a bölcsességfog helyzete, és szájsebész szakemberünk ez alapján megtervezi a sebészeti feltárás helyét.
2. A beavatkozás mindig érzéstelenítéssel történik, ezért nem fog fájdalmat érezni.
3. A sebészeti feltáráskor a megfelelő helyen a szakember bemetszi a Ön fogínyét, és eltávolítja a bölcsességfoga körüli csontot.
4. Ezt követi az Ön bölcsességfogának az eltávolítása, amely így már hozzáférhető.
5. A fog eltávolítása után a szájsebész lezárja a sebfelszínt, és bevarrja a sebet.

A bölcsességfog eltávolításához szájsebészeti beavatkozásra van szükség, akkor is, amikor hiányzik a fog koronarésze, és nem lehet már megfogni fogóval. Ez szintén gyakori eset. A fogszuvasodás révén sokszor előfordul, hogy a fog koronája teljesen letöredezik, és a foggyökeret el kell távolítani.

Fogászati rendelőnkben minden esetben az Ön mosolya számunkra az elsődleges. Ez igaz akkor is, ha sajnos el kell távolítanunk az Ön bölcsesség fogát. A kezelést minden alkalommal legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel végezzük, így biztosítjuk Önnek, hogy fogászati kezelése teljes mértékig fájdalommentes legyen.

Ezt alátámasztva bemutatnánk Önnek két páciensünk véleményét, aki a Hegedűs Dental fogászatán járt bölcsességfog eltávolítás miatt.

Én az utóbbi 1,5-2 hétben, visszatérően járok a Hegedűs Dentálba egy begyulladt alsó bölcsesség fog kezelésre, illetve kivételére. Meg kell jegyeznem, gyerekkorom óta szó szerint rettegek a fogorvosoktól, ahogy az emberek túlnyomó része, azonban a kezdetektől fogva a DOKTOR ÚR – folyamatosan szem előtt tartva félelmemet – szakszerűen és ami számomra a legfontosabb fájdalommentesen végrehajtotta a kezelésemet. A kezelés ideje alatt végig szem előtt tartotta fájdalom mentes gyógyulásomat, melyet tanácsaival, instrukcióival és gyógyszeres kezelésével segítette. Én 1000%-ban csak ajánlani tudom minden, önmagára igényes embernek, hogy ha fogászati kezelésre lenne szüksége, csak is a Hegedűs Dentált válassza!

Továbbá ez úton is szeretném megköszönni a fogászat minden alkalmazottjának a hozzáállását és segítségét!

-Kordiszov

„A nyár elején voltam Önöknél, mert begyulladt a bölcsesség fogam, és hát rendesen tartottam a kezeléstől. Bár a fogamat sajnos ki kellett húzni, semmiféle negatív élményem nem volt, a Doktor Úr alaposan elmagyarázott mindent, a húzás fájdalommentes volt, és pár nap alatt meggyógyultam. Hálás vagyok a szakszerű segítségért! „

-N. Edit

Az Ön bölcsességfoga milyen állapotban van?

Foghúzásra vagy sebészeti beavatkozásra lesz szükség a bölcsességfog eltávolítás során?

• Hívja munkatársainkat a +36-1-783-8746-os telefonszámon, és azonnali időpontot adnak Önnek bölcsességfoga kezelésének megkezdésére.

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni