Mikor keresd fel a szájsebészt?

szajsebeszet, hegedus dentalHa fáj a fogad, ne halogasd a fogorvos felkeresését, minél hamarabb meg kell találni a fogfájás kiváltó okát. Fogfájás esetén keresd fel a fogorvosodat, aki alapos szájüregi vizsgálat és röntgen felvétel alapján meghatározza a fájdalom okát. Ha a fájdalom hátterében komolyabb probléma áll, a fogorvos a magasszintű szakszerű ellátás érdekében egy specialistához, szájsebész szakorvoshoz irányít.

A Hegedűs Dental fogászaton rövid idő alatt tudsz időpontot foglalni a fogorvoshoz, helyben el tudjuk készíteni számodra a szükséges panoráma röntgent vagy a sokkal részletesebb CT felvételt is, majd konzultálni tudsz a tapasztalt szájsebész szakorvossal is. Rendelőnkben természetesen lehetőség van rögtön szájsebészeti konzultációt is kérni, ha szükségét érzed.

Milyen kezeléseket végez a szájsebész?

 

Foghúzás: A szájsebész olyan fogak eltávolítását végzi, amelyek súlyosan sérültek, rosszul nőttek vagy fertőzöttek. Ezt általában helyi érzéstelenítés alatt végzi, bonyolult esetekben különféle műtéti technikákkal feltárja az eltávolítandó fogat, szükség esetén több részre osztja, majd kíméletesen eltávolítja a fogat. Szükség esetén varratokkal látja el a sebet a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Bölcsességfog eltávolítás:A bölcsességfogak eltávolítását legtöbbször szájsebész szakorvos végzi. Komoly problémát okozhat az a bölcsességfog, ami nem tud teljesen kitörni, fekvő helyzetben nő, úgynevezett impaktált bölcsességfog, előtörése helyhiány miatt esetleg torlódást okoz a teljes fogsoron. A bölcsességfog elhelyezkedése miatt nehezebben tisztítható, mint a többi fog, ezért gyakori a szuvasodás és gyulladás, ami komoly fájdalmat okozhat. Sajnos a bölcsességfog elhelyezkedése miatt rendkívül nehéz a kezelése, tömés, gyökérkezelés, sokszor nincs más megoldás, mint a bölcsességfog eltávolítása. A szájsebész nagy szakértelemmel, helyi vagy általános érzéstelenítésben távolítja el ezeket a fogakat, amihez sokszor különféle műtéti technikák ismerete és speciális alkalmazása szükséges.

A témával kapcsolatban:

Fogtömés

Digitális röntgen
Bölcsességfog eltávolítás
Gyökérkezelés

Cirkon korona

Megnyílt arcüreg zárása: A felső állkapocsban elhelyezkedő fogak húzásakor, a foggyökér elhelyezkedése, arcüregbe nyúlása miatt a foghúzás során megnyílhat az arcüreg, amit 24 órán belül zárni kell a fertőzések és gyulladások elkerülése érdekében. Természetesen különféle baleseti sérülések is okozhatják az arcüreg megnyílását, aminek zárásához a szájsebész szakértelmére és szaktudására van szükség. Az arcüreg zárása mindig alapos, szakértő munkát igényel, többféle műtéti technikával, több varrat megfelelő elhelyezésével lehet bezárni.

Állcsont-ciszták eltávolítása: Az állcsont-ciszták az állcsontban kialakult folyadékkal telt üregek. A szájsebész műtéti úton eltávolítja ezeket a cisztákat annak érdekében, hogy megakadályozza a további komplikációkat, és biztosítsa az állcsont megfelelő gyógyulását.

Implantátum beültetés: A hiányzó fogak pótlására már nem csak a különféle cirkon hidak, fémkerámia hidak nyújtanak megoldást, hanem lehetőség van egyetlen fog pótlására is implantátum beültetésével. Emellett az implantátum további nagyszerű lehetőséget biztosít a teljesen fogatlan szájüregbe rögzített, fix fogpótlás készítésére mindazoknak a pácienseknek, akik nem szeretnének kivehető fogsort. Az implantátumok fogpótlásra szolgálnak, amikor a természetes fogak elvesznek. A szájsebész beülteti az implantátumot az állcsontba, amely a foggyökér funkcióját tölti be, és lehetővé teszi a fogpótlások, például koronák vagy hidak rögzítését.

Állcsont-rekonstrukció: Az állcsont-rekonstrukciós műtét célja az állcsont sérült vagy hiányzó részeinek helyreállítása. Ez lehetővé teszi az implantátumok vagy más fogpótlások stabil rögzítését, és javítja az állkapocs esztétikáját és funkcióját is.

szajsebeszet, fajdalom, fogfajdalom, hegedus dentalMi lehet a fájdalom oka?

Ha a fájdalom hátterében komolyabb probléma áll, különféle gyulladások, ciszták, állkapocs ízületi problémák, előtörni nem tudó bölcsesség fog, mindenképp keresd fel a szájsebészt, hogy megállapítsa a fájdalom okát. Egyben gondoskodik a fájdalom enyhítéséről, a probléma kiváltó okának megszüntetésével. Ne feledd, a fogfájás és a szájüregi problémák gyorsan súlyosbodnak a megfelelő kezelés hiányában.

Jelentkezhet fájdalom, duzzanat, megjelenhetnek különféle foltok a szájsebészeti kezelés után?

A szájsebészeti kezeléseket, műtétet követően arcduzzanat, szájnyitási, illetve nyelési korlátozottság, fájdalom, hőemelkedés jelentkezhet, azonban ezek a panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek. Ezek a tünetek a beavatkozás utáni természetes gyógyulási folyamat részét képezik, jellemzően néhány nappal a beavatkozás után alakulnak ki, majd fokozatosan megszűnnek.

Mik lehetnek a szájsebészeti kezelések után fellépő tünetek kiváltó okai:

Trauma: A szájsebészeti beavatkozás során a nyálkahártya, a száj körüli szövetek könnyen megsérülhetnek, ez duzzanathoz és különböző foltokhoz vezethet.

Gyulladás: A műtétet követően a szövetek gyulladásos reakciót mutathatnak, ami szintén duzzanathoz és enyhe bőrpírhoz vezethet.

Vérzés:Az invazív beavatkozás során fellépő enyhe vérzés lilás foltok kialakulásához vezethet a száj körül.

Reakció a gyógyszerekre: A beavatkozás után alkalmazott gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok néha bőrreakciókat válthatnak ki, mint például duzzanat vagy bőrpír.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szájsebészeti beavatkozások, műtétek utáni fájdalom, duzzanat, különféle foltok megjelenése egy természetes folyamat, amelyek átmenetileg jelentkeznek és fokozatosan megszűnnek.

Mikor kell mégis a felkeresnem a szájsebész szakorvost a tünetekkel?

  • súlyos, erősödő fájdalom jelentkezik
  • nem múló duzzanatok, foltok
  • vérzés lép fel
  • rendellenes váladék jelenik meg a seb környékén
  • magas láz jelentkezik

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, haladéktalanul keresse fel a Hegedűs Dental szájsebész szakorvosát, ugyanis ezek a beavatkozás, műtét utáni szövődmény kialakulásának jelei lehetnek és külön kezelést igényelnek.

Milyen fontos teendők vannak a szájsebészeti beavatkozás után?

Néhány egyszerű szabály betartásával lerövidíthetjük a sebgyógyulás időszakát és elkerülhetjük a szövődmények kialakulását, amelynek kezelése időigényes, fájdalommal, esetleges csontvesztéssel jár.

A szájsebészeti beavatkozások, műtétek utáni teendők nem túl bonyolultak, és mindössze néhány napig kell betartani a szabályokat. Fontos az is, hogy amennyiben a beavatkozás utáni 24 vagy 48 órában még mindig erős fájdalmat érez, azonnal jelezze a Hegedűs Dental szájsebész szakorvosának. A fájdalomnak többféle oka is lehet, ezt az okot mindenképpen fel kell tárni és mielőbb meg kell szüntetni, ehhez viszont kezelő orvosa segítségére is szükség van.

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fogtömés

Digitális röntgen
Bölcsességfog eltávolítás
Gyökérkezelés

Cirkon korona