Fogtömés csere Budapesten, a Hegedűs Dental fogászaton

Fogtömés Csere Akció Budapest Hegedűs Dental FogászatRégi fogtömései elszíneződtek már? Vagy mellettük szuvasodás látható?

Esetleg amalgám fogtömései vannak?

 • Ha igen, akkor itt az ideje kicserélni fogtöméseit.

A témával kapcsolatban:

Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen
Fogtömés árak

Budapesti fogászati rendelőnkben egyáltalán nem használunk amalgámot. Csak fényre kötő, fogszínű, esztétikus fogtöméseket készítünk a legkiválóbb 3M fogászati tömőanyagokkal. Új töméseivel a fogai szépek, egészségesek lesznek.

Amalgám tömés cseréje

A közelmúltban komoly viták folytak arról, hogy veszélyes-e az amalgám tömés, a már meglévő amalgám fogtöméseket feltétlenül ki kell-e cserélni?

Az amalgám fogtömés veszélyét az jelenti, hogy a fogtömésből higany szabadul fel, amely mérgező. Fogászati allergológusok véleménye szerint, viszont egy fogtömés nem tartalmaz annyi higanyt, ami mérgezést okozhatna.

Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni arról, hogy a higany erősen allergizál, és a szájüregben jellegzetes elváltozásokat, gyakran fogínygyulladást okoz.

Az amalgám allergia jellemző tünetei

 • az égő érzés a szájban,
 • fémes íz,
 • fogínygyulladás, az íny vérzése,
 • súlyos esetekben az arcon bőrkiütések is megjelenhetnek.

Ha ezeket a tüneteket észleli, akkor minél előbb meg kell szabadulni az amalgám fogtömésektől.

Amalgám tömés helyett esztétikus fogtömés

A Hegedűs Dental budapesti fogászati rendelőjében régi amalgám fogtöméseit esztétikus, fogszínű, kiváló minőségű 3M™ tömésre cseréljük.

A tömések cseréjénél talán attól tart, hogy árt a fogainak a többszöri töméssel?

 • Természetesen minden fogtömés előtt ki kell tisztítani a fogüreget. Le kell polírozni a fogzománc felületeit és ez minimális foganyag vesztéssel jár.
 • Budapesten a Hegedűs Dental fogászati rendelőjében a fogászati kezelés során a fogtömés előkészítésénél nem az épp foganyagot távolítjuk el, hanem csak a szuvasodással érintett, sérült részeket.

Elszíneződött fogtömés cseréje

Habár az egyik lehető legmodernebb megoldás, ha a caries a fogszínével megegyező fogtöméssel kerül kezelésre, sajnos az idő előrehaladtával ez is ugyan úgy elszíneződhet akár csak a saját, természetesen fogunk. Az életvitelünk számos olyan tényezőt tartalmazz ami igen káros hatással lehet a fogaink és egyben fogtömésünk elszíneződéséhez. Ilyen tényezők lehetnek:

 • a túlzott kávé és tea fogyasztása
 • a színezett üdítők
 • a dohányzás
 • vagy akár a citrusos gyümölcsök

Az utolsó némiképp különbözik a több tényezőtől. A citrusos gyümölcsök sok savas anyagot tartalmaznak. Ezek a savas anyagok károsítják a fogzománcot illetve a fogtömést így az jóval kevésbé ellenállóbbá válik.

Ha fogain vagy a fogtömésein elszíneződés látszik, még közel se biztos, hogy azokat cserélni vagy tömni kell. Ilyen esetben tapaszt fogorvos kollégánk minden esetben megvizsgálja az Ön fogtömését. A vizsgálat során eldönti, hogy a tömés mechanikailag megfelelő, illetve azt hogy milyen mértékű az elszíneződés. Ha a tömés megfelelően ellátja a funkcióját és az elszíneződés nem érinti a belső részeket, akkor elég csupán egy speciális eljárással felpolírozni azt. Így a fogtömése visszanyerheti eredeti szépségét.

Sérült fogtömés cseréje

Ha egy fogban már fogtömés került, az nem zárja ki azt hogy abban a fogban nem fog újra szuvasodás kialakulni. Előfordulhat akár olyan is hogy közvetlenül a régi fogtömés mellett alakul ki egy caries. Ez nem jelenti azt hogy a fogtömés régebben rosszul kerül behelyezésre, vagy a korábbi kezelő orvosa bármit is elrontott volna. Ha fogtömése mellett alakul ki szuvasság az a következők miatt történhetett:

 • természetes úton
 • a fogtömés nem zár megfelelően
 • a fogtömést külső behatás érte

A fogtömő anyagok egy idő után sajnos elvesztik pozitív tulajdonságaikat és így előfordulhat, hogy a fogtömés már nem zárja le megfelelően az előkészített fogüreget. Így a különböző baktériumok meg tudnak telepedni a fogon, ami szuvasodáshoz vezethet.

A fogtömés csere menete

 1. Első lépésként eltávolításra kerül a régi fogtömés anyaga
 2. Ezek után az Ön kezelő fogorvosa előkészíti a fogban található üreget az új esztétikus fogtömés behelyezéséhez.
 3. Legvégül pedig behelyezésre kerül a végleges fogtömés
 4. Ön felhőtlenül és mosolyogva távozhat fogászatunkról

Az előbb leírt eset a legáltalánosabb. Vannak viszont olyan esetek amikor már túl nagy mértékű lenne az üreg és egészségügyileg nem helyezhető bele normál fogtömés.

Egy fogba mindaddig behelyezhető egy esztétikus fogtömés, amíg elegendő ép foganyag van a koronában ahhoz, hogy a fogtömést megtartsa. Előfordulhat, hogy az ép foganyag már nem elegendő az esztétikai fogtömés elkészítéséhez. Ebben az esetben is a Hegedűs Dental budapesti fogászatán tökéletes megoldásokat kínálunk.
Önnek fogászati problémáinak megoldására.

A kiterjedtebb foghiányokat pótolni tudjuk fogászati rendelőnkben inlay-onlay behelyezésével, amely készülhet a legmodernebb CAD/CAM technológiával akár cirkonból vagy Ceramage-ból is, amelyek nagy előnye, hogy egyik sem allergizál.

Ha a fog helyreállítása már inlay-onlay készítésével sem valósítható meg, a Hegedűs Dental fogorvosai cirkon korona vagy más esztétikai korona felhelyezését javasolják. A cirkon korona fényáteresztő képessége, esztétikai megjelenése miatt az egyik legkiválóbb allergiamentes fogpótlás, mivel nem tartalmaz fémet, így nem vált ki allergiás reakciót.

A Hegedűs Dental fogorvosainak véleménye szerint a legfontosabb a megelőzés a megfelelő szájhigiénia kezeléssel, fogkő eltávolítással, amelyet fogászati rendelőnkben barátságos, megnyugtató környezetben végeznek el Önnek.

Ingyenes visszahívás kérése

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen Fogtömés árak