Fogfájás ellenRövid éles fájdalomHirtelen fellépőFolyamatos fájdalomBölcsességfog problémaKiesett tömésLeesett koronaMozgó fog

Fáj a foga? Szinte kibírhatatlan? Az arca is feldagadt?

fogfajas kezelese, fogaszat, fogfajas, fogtomes, prevencio

Mit tehet a fogfájás ellen?

A „fáj a fogam” az egyik legkínzóbb fájdalom. Akinek hosszabb ideje fáj már, nem biztos, hogy fájdalmánál kellemetlenebbet el tud képzelni. Nem kell azonban szenvedni, ha Önnek fáj a foga. Minél hamarabb forduljon fogorvoshoz. Nem érdemes halogatnia a fogorvos felkeresését, mert lehet, hogy átmenetileg szűnik a fájdalma, de kevés esélye van arra, hogy beavatkozás nélkül megszűnjön fájdalma kiváltó oka.

Mi lehet a fogfájás oka?

A fogfájás több okból is kialakulhat és számos jellemzője lehet. Ami viszont mindegyik esetében közös hogy ha minél hamarabb felkeresi fogorvosainkat, annál hamarabb kiderítjük fájdalma okát, és gyorsan meg is szüntetjük a fájdalmát, mégpedig nem tüneti kezeléssel, hanem a kiváltó ok megszüntetésével.

A témával kapcsolatban:

Fogtömés

Digitális röntgen
Bölcsességfog eltávolítás
Gyökérkezelés

Cirkon korona
  • Az akut fájdalom kezelése után pedig Önnel megbeszélve egy kifejezetten tartós és esztétikus megoldást javasolunk állapotára.

A fogfájás oka lehet a fogbél gyulladása vagy pedig a fog kemény anyagának, a dentinnek az érzékenysége.

A fogfájás kiváltó okai lehetnek?

    1. Legtöbbször a kilyukadt szuvas fog okozza a fájdalmat.lyukas fog, fogfajas, fogaszat, hegedus dental
  • Sokszor a bölcsességfoggal kapcsolatos valamilyen probléma áll a fájdalom hátterében.
  • A fogágybetegségek, a fogínysorvadás is sok kellemetlenséget tud okozni a fogak frontján.
  • Valamilyen fizikai sérülés is okozhat fogfájást.

Fogfájása milyen lehet?

Rövid ideig tartó, éles fájdalom gyötri?

Ha igen, akkor a fogfájását elsősorban valamilyen édes vagy túl hideg étel vagy ital fogyasztása váltja ki. Ilyenkor a fog szuvasodása vagy pedig a fogíny sorvadása állhat a fájdalom mögött. A hideg vagy édes étel, ital elfogyasztása után fájdalma szűnik, de foga érzékenysége megmarad.

Szuvas foga fogszínnel megegyező fogtöméssel kezelhető.

A fogínysorvadás miatti fognyaki érzékenység pedig ecseteléssel vagy pedig fognyaki töméssel szüntethető meg. Fognyaki érzékenységet okozhat még, ha nem megfelelően és nem a megfelelő fogkefével tisztítja a fogait. Kevesen tudják de az egyik legelterjedtebb fogmosási technikával a fogíny folyamatos „leszorítása” történik. Ezért ajánlott az úgynevezett felfelé söprögető technika. Ilyenkor a fogíny irányából kell a fog éle felé mosoni. Így a lepedék ugyan úgy eltávolítható de a fogíny se kerül visszaszorításra.

A másik probléma a nem helyes keménységű fogkefe megválasztása. A boltokban leginkább a medium vagy közepes keménységű fogkefét találja meg. Ha nincs más megoldás persze ez is megfelelő, de a legjobb választás a soft azaz puha fogkefe. Minél keményebb a fogkefe sörtéje annál jobban tudjuk irritálni a fog ínyt, vagy akár egy hard/kemény sörtékkel rendelkező fogkefével akár magát a fog felszínét is el lehet koptatni. Ez pedig a későbbiekben komoly fájdalmakkal vagy akár a fog elvesztésével is járhat.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

Hirtelen fellépő, lüktető, éles fájdalom kínozza?

fogfajas kezelese, fogaszat, hegedus dental

Ha ilyenkor fájdalma sokáig gyötri, akkor szinte biztos, hogy szuvas foga miatti foggyulladás okozza lüktető fájdalmát. Fájdalomcsillapító tablettákkal ideig-óráig ugyan el tudja nyomni a fájdalmát, de a fájdalom kiváltó okát, a gyulladást a fájdalomcsillapítóval nem tudja kezelni. Ilyenkor minél hamarabb keresse fel rendelőnket, ahol magas szakmai tudással rendelkező fogorvosaink kezelni tudják a problémát. Minél nagyobb lesz a szuvasodás miatti lyuk a fogán, és minél mélyebbre hatol a gyulladás, annál erősebb lesz a fájdalma, és annál kisebb az esélye foga megmentésének.

A kezdődő fájdalomnál még elég lehet foga betömése is. Ilyenkor a fog szuvas része eltávolításra kerül és az így kialakított üreg, egy speciális fogszínnel teljesen megegyező fényre kötő fogtömő anyaggal kerül kitöltésre.

Ha a problémát sokáig halogatja és nem keresi fel fogorvosi rendelőnket sokkal nagyobb baj is be következhet. A szuvasodás vagy caries tovább terjed a fogában és eléri a fog belső részét, akkor már a fájdalom nem kezelhető egy normál fogtömés elkészítésével. Ilyenkor már gyökérkezelésre is szükség lesz fájdalma megszüntetéséhez.

Folyamatos, tompa fogfájást érez, és bedagadt az arca is?

Az ilyen jellegű fájdalom gyulladásra utal. Amennyiben ez a fájdalom egy front vagy rágó régióban található fog miatt akkor nagy valószínűséggel minél hamarabb a begyulladt fog gyökérkezelésére van szükség. Mivel olyan caries alakult ki ami már a fog gyulladásához vezetett. Ha pedig a legutolsó a 8-as foga okozza a problémát akkor azt el kell távolítani. Így a fájdalom a bölcsességfog eltávolításával orvosolható.

Bölcsességfog problémája van?

Ha a rágófogak mögötti kegyetlen fájdalmat érez, akkor több mint valószínű, hogy a bölcsességfoga okozza a problémát. Ilyenkor a leggyakoribb megoldás a bölcsességfog eltávolítása.

Természetesen a bölcsességfog is kerülhet tömésre. Semmi akadálya. A probléma az hogy mivel ez a fog az evolúció korai szakaszában fejlődött ki és mára az étrendünk és étkezési szokásaink miatt szinte feleslegesé vált. Az emberi szervezet ezt úgy jelzi, hogy ez a fog jóval gyengébb a többi fognál. Tehát hiába kerül kitisztításra és kerül bele egy fogtömés, egy-két hónap elteltével ugyan úgy problémát fog okozni, mert egy újabb szuvasság fog rajta kialakulni. Ez pedig további fájdalmakhoz fog vezetni.

Kiesett tömés okozza panaszait?

Ha nem jól tömték be a fogát, vagy a tömés már évekkel ezelőtti, akkor könnyen előfordulhat az, hogy a tömés körül tovább szuvasodik a foga, és a lyuk egyre nagyobb lesz. Emiatt a tömés egy idő után „lötyögni kezd”, és ki is eshet. A szuvasodó fog pedig könnyen megfájdulhat. Ilyenkor, ha lehet, akkor a szuvas részek eltávolítása után újra be kell tömni a fogát, vagy pedig előrehaladott szuvasodásnál betét (inlay vagy onlay) behelyezésére lehet szükség.

Leesett fogkorona is okozhat gondot

fog ellenorzes, fogaszati prevencio, fogaszat, hegedus detanl

Az évekkel korábban felrakott korona is leeshet, pl. a fog szuvasodása, a fog nem megfelelő lecsiszolása, vagy pedig a felrakásnál használt ragasztó kioldódása miatt. Ilyenkor az esetek többségében a tökéletes illeszkedés érdekében új koronára lesz szüksége. Az alábbiakban bemutatnánk Önnek hogyan készül a Hegedűs Dental fogászati rendelőjében a cirkon korona. Cirkon korona készítése

A mozgó fog is probléma forrása lehet

Ha tartós fogínygyulladás miatt visszahúzódik az ínye, és a gyulladás átterjed a fogágy többi részére, akkor emiatt meggyengül a fog beágyazódása, és mozogni kezd. Ilyenkor kezelni kell a fogágybetegséget, meg kell szüntetni a gyulladást, és akár még az elsorvadt íny miatt csontpótlásra is szükség lehet.

Fogfájását mi okozhatja?

  • Keressen bennünket a +36-1-783-8746-os számon, és megoldást találunk a fogfájásra!

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fogtömés

Digitális röntgen
Bölcsességfog eltávolítás
Gyökérkezelés

Cirkon korona