Az inlay, onlay, egy betét, amelyet a nagyméretű fogszuvasodások esetén alkalmazhatunk foga épségének helyreállítására.

Mikor használunk betétet foga megmentésére?

  1. Ha olyan nagy kiterjedésű foga szuvasodása, hogy már nem maradt a töméshez elegendő foganyag.
  2. Akkor is kedvelt megoldás, ha szuvas foga kezelésére a fogtömésnél tartósabb megoldást szeretne.
  3. Gyökérkezelt fogaknál is alkalmazzuk a fog letöréstől való megvédésére.
  4. Az őrlőfogaknál a korona felrakását előzhetjük meg az inlay berakásával, ha elég foganyag van még a betét rögzítéséhez.

A témával kapcsolatban:

Fogtömés csere
Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen

Hogyan készül az inlay és az onlay?

  1. Cirkon Inlay Budapest, Hegedűs Dental Fogászat Akció Allergiamentes PótlásAz inlay, onlay elkészítéséhez a Hegedűs Dental fogászat fogorvosa megfelelően előkészíti a fogüreget. A szuvas részt, vagy a régi tömést eltávolítja, és egy formát alakít ki a betétnek.
  2. Ezután lenyomatot vesz a fogüregről.
  3. A fogüregről vett lenyomat alapján fogászatunk fogtechnikusa nagy szakértelemmel elkészíti a betétet, amelyet egy következő alkalommal a fogorvos beragaszt.

Ez a betét a fogászati lenyomatvétel segítségével tökéletesen illeszkedik a fogüregbe, így a nagyobb fogszuvasodások esetén is biztonságosan rögzíthető.Emellett az ép fogszöveteket megvédi.

A betét fogába helyezése előtt szeretne még többet megtudni az inlay és onlay-ről?

A fogtömés az egyik legismertebb és leggyakoribb fogászati kezelés. Ez többnyire nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Időnként azonban előfordul, hogy a fogszuvasodás már a fog mélyebb rétegeit is érinti, és a fog helyreállítása már nem lehetséges egy egyszerű fog töméssel. Ebben az esetben ajánljuk Önnek fogászatunkon a szuvas fog helyreállítására az inlay vagy onlay behelyezését.

A kettő között már a neve is mutatja a különbséget. Az inlay a kisebb, és tartósabb megoldás. Csak a fog üregét töltjük fel vele. Az onlay tömésnél a szuvasodás a fog felszínét is érinti. Ilyenkor a károsodás már túl nagy, ezért nem elegendő az inlay alkalmazása.

A betétek sok esetben megoldást jelentenek a gyökérkezelt, nagy mértékben szuvasodott, elgyengült fogak megtámasztására is.

Mit tehet a megelőzés érdekében?

A fogak szuvasodásának egyik leggyakoribb oka, a hiányos, nem megfelelő szájápolás. A fogakra lerakódott lepedéket naponta legalább kétszer ajánlott eltávolítani, hogy megakadályozza a kóros baktériumok elszaporodását, amelyek savakat termelnek és így képesek megbontani a fogzománcot. A fog felszínéről a mélyebb rétegeket elérve károsítják a dentin réteget, végül pedig eljutnak a fogbélig, ami a fog elvesztéséhez vezethet. A megfelelő szájápolással megelőzhető a fogkő képződés is.

Fogászatunkon felmerül a kérdés, miért fontos ez ennyire? Talán Ön is azt gondolja, hogy a fogkő csak egy esztétikai fog probléma, holott a legtöbb súlyos fogágy betegség kialakulásában döntő szerepe van. A fogkő nemcsak a fog felszínén, hanem az íny alatt is képződik és irritálja azt. A folyamatos irritáció pedig fogínyvérzéshez, gyulladáshoz vezet, és az íny visszahúzódik és elsorvad.

Mindezek megelőzésére a Hegedűs Dental budapesti fogászatában lehetősége van a fogkő ultrahangos eltávolítására, a szuvasodás és fogágy betegségek megelőzésére.

Budapesti fogászati rendelőnkben rendszeres fogászati ellenőrzések során tanácsokkal látjuk el a helyes szájápolással kapcsolatban. Emellett a fogain megjelenő legkisebb elváltozás esetén is alaposan megvizsgáljuk, és a feltárt probléma megoldására fogorvosaink a leginkább megfelelő kezelés elvégzését ajánlják Önnek. Ilyen eset lehet az is, amikor fogtömés helyett betét behelyezését javasolják Önnek.

Mikor van szükség fogtömés helyett inlay vagy onlay behelyezésére?

Kiterjedt fogszuvasodás esetén előfordulhat, hogy a fog kitisztítása után olyan nagy a foghiány, a fognak akkora hányada rongálódott meg, hogy egy esztétikus fogtöméssel már nem menthető a fog, esetleg Önnek régebbi, nagy felületű amalgám tömései vannak. Ekkor ajánlja Önnek fogorvosunk a fogba betét behelyezését, inlay vagy onlay készítését, amit fogtechnikánk akár cirkon alapanyagból is elkészít Önnek.

Milyen lehet a betét anyaga?

A inlay, onlay betét anyagát igényei szerint választhatja meg. Kérhet cirkon, arany, kerámia vagy kemény műanyag (ceremázs) Ivoclar Vivadent SR Nexco Paste betétet.

A választás mindig az Ön és a fogorvos közös döntése. A döntéskor fogorvosunk a szakmai szempontok Cirkon Inlay Fogászat Budapest Hegedűs Dental Allergiamentes Pótlás

maradéktalan figyelembe vételével igyekszik az Ön igényeit minél magasabb színvonalon kielégíteni.

A cirkon betét előnye, hogy nem allergizál, fényáteresztő képessége, esztétikai megjelenése a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelel, mindemellett rendkívül tartós is.

Az inlay és onlay alkalmazásával budapesti belvárosi rendelőnkben olyan fogak megmentésére is lehetőség nyílik, ami más fogászati módszerrel már lehetetlen volna. Fogorvosaink célja az, hogy a lehető legtöbb esetben elkerüljék a foghúzást, mindent megtesznek azért, hogy Ön a saját fogai nyújtotta előnyöket élvezhesse. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nem menthető meg minden fog, ebben az esetben fogorvosaink igyekszenek Önnek fájdalom mentesen, a lehető legkisebb traumával eltávolítani a menthetetlen fogat.

Ingyenes visszahívás kérése

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen Fogtömés csere