Fogszuvasodás megelőzéseFogtömés meneteHelyes fogmosási technikákAmalgám tömés cseréje

Lyukas lett a foga?

Fogtömés Budapest belvárosában, a Hegedűs Dental fogászaton

A fogszuvasodás a fogak leggyakoribb megbetegedése. A legjobb megoldás a megelőzés, de ha már fáj a foga minél hamarabb keresse fel fogászatunkat, hogy kezelni tudjuk a problémás fogát. Ha ezt még időben megteszi, egy apróbb beavatkozással, töméssel vagy inlay elhelyezésével el tudja kerülni a foga komolyabb károsodását.

Fogtömés csere
Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen

Fogtömés – fogszínű tömés kerül a fogba

Fogtömés Budapest Fogászat Hegedűs Dental

A fogtömés azt jelenti, hogy fogászatunkon minőségi anyagokkal fogszínű tömést helyezünk a fogba. Minél kisebb a szuvasodás mértéke annál egyszerűbb a fogtömés, és annál biztosabb és tartósabb az eredmény.

Fogtömés a fogszuvasodás megállítására

Ne kockáztasson!

 • Előzze meg az esetleges fogfájást szuvas foga betömésével!
 • Ha szuvas fogával időben hozzánk fordul, akkor lyukas foga rendbe hozható egy egyszerű töméssel. Ha viszont a szuvasodás elérte a fogbelet és az idegeket, akkor sajnos gyökérkezelésre is szükség lehet.
 • Ellensége Ön foga egészségének és a saját zsebének? Mert ha nem, akkor jó ha tudja, hogy a gyökérkezelés ára többszöröse egy tömés árának. A gyökérkezelés több kezelésből áll, míg a fogtöméshez egy alkalomra van szükség.
 • fémkerámia koronát készítünk rá.

Mi a fájdalommentes fogtömés menete?

 1. Szuvas fogával eljön hozzánk.
 2. A szuvasodás mértékének megállapítása után a fájdalommentes fogtömés érdekében beadjuk Önnek az érzéstelenítő injekciót.
 3. Egy-két perc, és hatni kezd az érzéstelenítő. Ezután következik a lyukas fog gondos kitisztítása, és a szuvas fogat előkészítjük a tömésre.
 4. A kitisztított és előkészített fogba behelyezzük a megfelelő tömőanyagot, amit speciális lámpával megkeményítünk.
 5. A tömőanyag megkeményedése után a tömés felszínét kidolgozzuk és polírozzuk.

Fogászati rendelőnkben esztétikus fogtömés készül

Mit jelent ez?

 • A szuvas rész eltávolítása és a fog megfelelő előkészítése után minőségi anyagokkal 3M™ fogszínű tömést helyezünk a fogba. A behelyezett fogszínű tömőanyagot speciális lámpa segítségével megkeményítjük, majd a tömés felszínét kidolgozzuk és polírozzuk
 • A fogszínű tömés így annyira hasonlít az eredeti foghoz, hogy szabad szemmel alig észrevehető, így Ön egy tökfogtomes, hegedus dental, fogaszati kezeleséletes esztétikus tömést kap.

Ha már megtörtént a baj, és kilyukadt a foga, akkor nincs mit tenni. A szuvas fogat be kell tömni. Azonban a lyukas fog legjobb kezelése a szuvasodás megelőzése.

Mit érdemes Önnek tudni a fogszuvasodás megelőzése és a fogtömés elkerülése érdekében?

Segítünk, ha már baj van, de a legjobb, ha a megelőzésben tudunk Önnek segíteni.

A fogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás, amelyet a rendszeres fogászati fogorvosi szűrővizsgálatokon, a legalább félévente elvégzett fogkő eltávolítás, szájhigiéniai kezelés alkalmával időben észre lehet venni.

Caries megelőzése fogkő leszedéssel

Egy egyszerű kezelés mégis nagyon komoly problémákat előzhet meg és nem utolsó sorban jelentős összegeket spórolhat meg azzal ha ezt a kezelés rendszeresen igényben veszi. Ez nem más mint a fogkő leszedés. Napjainkban ez a kezelés már egy rutin eljárás, amit legalább fél évente ajánlott elvégeztetni. Amellett hogy a fogkő lerakodás akár akkora mértéket is elérhet, hogy már esztétikai problémákat okozhat, sajnos a szájban található baktériumoknak is megfelelő felületet biztosít. Így a fogkő alatt könnyen alakulhat ki szuvasodás. A szuvasodás ha még megfelelő időben kezelésre kerül, akkor egy normál fogszínnel megegyező fogtöméssel még orvosolható. Ellenben ha nem derül ki időben és elhatalmasodik a lyuk, akkor könnyen előfordulhat, hogy az Ön foga csak gyökérkezeléssel menthető meg vagy bizonyos esetekben akár már nem is menthető és eltávolításra kell hogy kerüljön.

Helyes fogápolási technika elsajátítása

Fogai egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő szájápolás és orál higiénia fenntartása. Önben is felmerülhet a kérdés, milyen eszközzel tudja megfelelően tisztítani a fogait, elektromos vagy kézi fogkefét használjon-e. Fontos leszögezni, a kézi fogkefe nem rosszabb a gépinél, csupán kicsivel több odafigyelést igényel az Ön részéről. A kézi fogkefék használatára több különböző módszert dolgoztak ki (pl. Charters módszer, Bass módszer stb.). Mindenkinek a saját egyéni állapotának megfelelő fogmosási technikát kell alkalmaznia, amelynek kiválasztásában fogorvosa, dentalhigienikusa nagy szakértelemmel nyújt segítséget Önnek.

Fogmosási technikák kézi fogkefével

A legtöbb ember a horizontális (vízszintes) fogmosási technikát alkalmazza, a fogmosás során ráfekteti a fogkefe sörtéit a fog felszínére és előre-hátra mozgatva mossa a fogát. Ez nem túl hatékony módszer a lepedék eltávolítására, valamint nagyon felsértheti az ínyt is, ami vérzést okozhat, gyakran vezet az íny visszahúzódásához, majd fognyaki kopáshoz.

A második leggyakrabban használt módszer a Fones fogmosási technika, ahol összezárt fogak mellett az alsó és felső fogfelszíneken körkörösen mozgatjuk a fogkefe sörtéit. Ez a módszer már kevésbé bántja az ínyt, viszont ezzel sem lehet vele tökéletes eredményt elérni. Ez a módszer elsősorban gyerekeknek ajánlott.

Ha Ön nem szenvednek fogínysorvadásban, akkor a kézi fogkefével leginkább az úgynevezett módosított Bass technikát ajánljuk. Ennek a technikának a lényege, hogy a fogkefe sörtéi félig az ínyen, félig a fogon, fognyakon helyezkednek el 45o-os szöget bezárva a fog felszínével. A fogkefét, picit előre-hátra mozgatva lazítsa fel a fogon lévő lepedéket, majd söprögető mozdulattal a felső fogaknál lefelé söpörje, az alsóknál felfelé, így szépen végig megy mindegyik fog összes felszínén (külső, belső). Ezek után a rágófelszíneket előre hátra mozgással tisztítsa meg.  Természetesen az is fontos, hogy a megfelelő fogmosási technikához az Ön számára legmegfelelőbb fogkrémet válassza ki.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

Fogmosási technikák elektromos fogkefével

Amennyiben nem szeretne kézi fogkefét használni és az ahhoz ajánlott összetett fogmosási technikát alkalmazni, nem éri el megfelelően a hátsó fogakat, esetleg nem annyira jó a kézügyessége, akkor Önnek az elektromos fogkefe használatát ajánljuk. Az elektromos fogkefénél csak be kell kapcsolnia a készüléket, majd nyomjon a kefére egy kis fogkrémet. Ezek után helyezze a különböző fogfelszínekre a sörte végét, néhány másodpercig tartsa az adott fogfelszínen, amit ismételjen meg az összes felszínnél, hogy tökéletes eredményt kapjon. Egyes készülékek már tudják jelezni, ha túl erősen nyomja a fogkefét a fogfelszínhez (vibrálni kezd, vagy fényjelzéssel reagál). Ez Önnek is nagyon hasznos lehet, ha esetleg Ön is túl erősen mossa a fogát, így megelőzheti a fogínygyulladás, ínysorvadás vagy fognyaki kopás kialakulását. A megfelelő elektromos fogkefe és fogkrém kiválasztásához kérje fogorvosa tanácsát!

Mennyi ideig, milyen gyakran és mivel mosson fogat?

 Az elektromos fogkefék többsége jelzi, hogy mennyi ideig kell mosni a fogait. A minimum fogmosási idő 2 perc, kérjük, hogy ezt Ön is igyekezzen mindig betartani. A kézi fogkefével történő fogmosásnál az időre Önnek kell figyelni. Ideális esetben minden étkezés után fogat kellene mosni, de a mai rohanó világban sajnos erre a legtöbb esetben nincsen lehetőség. Természetesen fogai egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy naponta minimum kétszer, reggel és este mosson fogat. Ennyit Önnek is megér, hogy megelőzze a fogíny gyulladás és a fogszuvasodás kialakulását.

Bármilyen fogkefével is mos fogat, mind a kézi mind az elektromos eszközöknél figyelnie kell, hogy puha sörtéjű fogkefét válasszon. A durva sörte nagyon könnyen felsérti az ínyt, vérzést okoz, az íny visszahúzódásához vezet, ínysorvadását eredményezhet. Fontos a megfelelő fogrém kiválasztása is, lehetőleg fluoridot tartalmazó fogkrémmel mosson fogat, ami segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Melyik a fogmosáskor leggyakrabban kihagyott lépés?

Remélhetőleg Ön nagyon alaposan most fogat, mégis szeretnénk felhívni a figyelmét néhány fontos dologra. Nagyon sokan a fogmosás során kihagyják a nyelv tisztítását, pedig ez alapvető lépése a megfelelő szájápolásnak. A nyelven nagyon sok baktérium tud megtelepedni, a nyelven megtapadt ételmaradékokkal táplálkoznak. Ha kihagyja a nyelv tisztítását a fogmosás során, akkor hiába mosta meg a fogait a lehető legnagyobb alapossággal, a nyelvén lévő bacilusok miatt mégis gyorsan újra lepedék alakulhat ki a fogain. Ezen kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy a kellemetlen szájszagért leggyakrabban a szájban lévő baktériumok, az általuk termelt anyagok és a fogkő a felelős. A nyelvet lehet kifejezetten erre kifejlesztett nyelvtisztító kefével vagy egyszerűen a fogkefe sörtéivel is tisztítani. Figyeljen rá, hogy mindig hátulról előre tisztítsa a nyelvét, soha nem szabad visszafelé. Miután 3-4 alakalommal végig húzta a fogkefét a nyelvén, alaposan öblítse ki vízzel a száját. Biztosak vagyunk benne, hogy Önnek is nagyon fontos a kellemes, friss lehelet, amit könnyedén elérhet néhány szájápolási tanács megfogadásával és betartásával.

Hogyan használja a fogselymet, miért fontos a használata?

Sajnos fogainak vannak olyan felszínei, amit a fogkefével nem ér el, nem tud megtisztítani, ezek például az egymás melletti fogak érintkező részei. Ezeket a felszíneket csak fogselyem, vagy fogköztisztító kefék segítségével tudja megtisztítani. Ez a lépés elengedhetetlen a fogkefével történő fogmosás után, hiszen ha ezeket az eszközöket nem használja, olyan mintha a fogai felszínének 40 %-át nem tisztította volna meg. Ugye nem is gondolt arra, hogy ilyen nagy számot tesz ki ez a terület? Ha elmarad a tisztításuk, ezeken a részeken sokkal gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, mint a többi felszínen.

A fogselymet úgy tudja legkönnyebben használni, ha a két középső ujjára feltekerve kifeszíti a fogselymet, két mutató ujja segítségével óvatosan bevezeti a két fog közé, majd óvatosan eltávolítja. Fontos, hogy ne erősen vezesse be a két fog közé, mert könnyen túl csúszhat és vérzést okozhat. A tisztítást addig ismételje, amíg minden ételmaradékot el nem távolított a fogközből, majd haladjon tovább a következő fogközre.

Milyen gyakran cserélje fogkeféjét?

Fogkeféjét lehetőleg 3 havonta cserélje le. A fogkefék sörtéi gyakran meg vannak színezve, ha ez a színes rész el kezd kopni, akkor már érdemes lecserélnie fogkeféjét, akkor is, ha még nem telt el 3 hónap. Mivel a fogmosás során lemossuk a fogainkról az ételmaradékokat és a baktériumokat, azok meg tudnak ülni a fogkefe sörtéi között, még akkor is, ha minden fogmosás után alaposan letisztítja a fogkefét, ezért érdemes fogkefét cserélni esetleg egy súlyosabb megfázás után is. Ajánlásunk szerint 3 havonta cserélje le a fogkeféjét, elektromos fogkefe esetén természetesen csak a fejet kell cserélni.

Fájdalommentes fogtömés modern eszközökkel, profi fogorvosokkal, minőségi alapanyagokkal.

Minél hamarabb felkeresi fogászati rendelőnket, és fogorvosaink minél hamarabb kezelik a szuvas fogat, annál kisebb beavatkozással lehet a fogat helyre állítani.

A lyukas fogak kezelése talán Önnek is egyet jelent a sivító fúró hangjával. Budapesti belvárosi fogászatunkban ezt a hangot mi sem tudjuk kiküszöbölni, de fogorvosaink mindent megtesznek azért, hogy a zavaró hangon kívül más kellemetlen élménye ne legyen a fogászati kezelés során.

 1. A szuvas fogat a fogtömés elkészítése előtt kitisztítjuk. Eltávolítjuk a felpuhult, szuvas részeket. A mechanikai előkészítés után a fogat kémiailag is meg kell tisztítani, fertőtleníteni kell. Nagy méretű fogszuvasodás esetén előfordulhat, hogy a kitisztított üreg túl mély, ekkor a fogszövet regenerálódását gyógyszeres fogászati alábéleléssel segítjük.
 2. Az így gondosan előkészített fogüregbe helyezzük a legkiválóbb minőségű, legmagasabb elvárásoknak is megfelelő fogtömő anyagot. A rendelőnkben alkalmazott esztétikus tömőanyag fogszínű. A fogüregbe történő behelyezéskor még puha, speciális fényre kötő anyag, amely a megvilágítás hatására keményedik meg.
 3. Amikor a tömés megkeményedett a fogban, akkor jön a polírozás, az esztétikai kialakítása a tömésnek. A végeredmény pedig egy tökéletes esztétikai formájú, a baktériumok elől teljesen lezárt fog.

A tömések elkészítésénél többféle tömőanyag közül választhatunk. A választás mindig a páciens és a fogorvos közös döntésén alapul, amihez fogorvosaink alapos, teljes körű tájékoztatást nyújtanak. Kérésre javaslatot is tesznek a szerintük legmegfelelőbb megoldásra.Fogtömés Budapesten a Hegedűs Dental Fogászaton

 • Fogászati rendelőnkben a fogtöméshez kiváló minőségű fogászati kompozit tömőanyagot használunk, amely teljes mértékben igazodik a fog színéhez. Ez hasonlít a leginkább az eredeti foghoz.
 • Természetesen van lehetőség más fogászati tömőanyagok használatára, például a hátsó őrlő fogak esetén arany fogtömés készítésére, ami rendkívül tartós fogászati megoldást jelent.

Meglévő amalgám töméseinek cseréje

Ha Önnek fémallergiája van, ne felejtkezzen el a meglévő amalgám töméseinek cseréjéről sem, hiszen azok ugyanolyan allergiás tüneteket okoznak, mint a fém fogpótlások. A Hegedűs Dental budapesti fogászati rendelőjében régi amalgám töméseit kiváló minőségű, fényre kötő, fogszínű esztétikai tömésre cseréljük.

Természetesen akkor is szükséges az amalgám tömés cseréje, ha a tömés kilazult, esetleg kiesett, vagy a fog megfájdul.

Amikor nem elegendő a fogtömés

A fogszuvasodás kiterjedtsége miatt elképzelhető, hogy a fog megmentéséhez nem fogtomes-hegedus-dental-kezeleselegendő a fogat betömni, hanem más megoldást kell választani.

Budapesti fogászati rendelőnk ebben az esetben is több lehetőséget kínál Önnek.

 • A nagyobb fogszuvasodás helyére akár inlay vagy onlay behelyezését ajánljuk.
 • Ha pedig már ez a betét sem elegendő, még mindig van lehetőség a fog megmentésére. Ilyen esetben cirkon koronát vagy fémkerámia koronát készítünk rá.

Szeretne Ön is megbizonyosodni arról, hogy egy fogtömés tényleg teljesen fájdalommentes fogászati kezelés tud lenni? Bemutatnánk Önnek két páciensünk véleményét akik esztétikus fogtömés kezelésen jártak rendelőnkben.

” Kedves Hegedűsdental!

Nemrégen a fájó foggammal forfultam az Önök rendelőjéhez, és másnapra kaptam is időpontot. A Doktor Úr nagyon kedves volt és a szakértelmének hála a fájdalmam hamar el is múlt. Köszönöm a gyors segítségüket.”

-K. József

“Évek óta ez volt az első fogászati rendelő, ahol nem éreztem magam feszültnek. Ahol tényleg odafigyelést, kérdéseimre korrekt választ kaptam, ahol a lelkiismeretes hozzáállás nem csak duma, vagy üzleti fogás. Hála a munkatársainak és Önnek.”

-M. Viktor

Ingyenes visszahívás kérése

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Vagy csak szeretne pontosabb tájékoztatást kapni?

Segítünk. Kérjen ingyenes visszahívást, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fogtömés csere Fogfájás kezelése Digitális fogászati röntgen