Cirkon korona, cirkon potlas, cirkon

Talán Ön is tart a fogorvostól, és izgul az első kezelés előtt?

  • Ezért aztán halogatja is.
  • Pedig nem kellene, mert problémát okozó fogai maguktól nem fognak megjavulni. Sőt idővel szakértő kezeléssel is nehezebb és kockázatosabb lesz helyreállítani fogai épségét.

Rendelőnkben csak is az Ön mosolya számít. Eddigi tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy a megfelelő tájékozottság még a legelső kezelés előtt, nagy mértékben csökkentheti a kezdeti izgulást és ijedtséget.

Maga a cirkon korona előkészítéséről és felhelyezéséről elég sok helyen olvashat. Fogászatunk honlapján is megtalálható, pontosan hogyan is zajlik egy kezelés cirkon pótlás esetén.

A témával kapcsolatban:

Cirkon korona

Mi a cirkónium?
Cirkon korona 7 előnye
Cirkon korona előtte-utána

Ezeket kérdezték mások a Cirkon koronáról

Arról viszont viszonylag keveset olvashat, hogy pontosan hogyan is készül el egy korona, és mi történik a fogtechnikai laborban. Akkor hát lássuk, hogy a lenyomat vételtől pontosan mi is történik, és hogyan lesz egy lapos, jól megmunkálható cirkon tömbből egy tökéletesen élethű fog. Az Ön tökéletesen élethű cirkon foga. Ismerje meg hogyan készül.

Az első lépést megelőzően, rendelőnkben a fogorvos a szükséges fogászati kezelések elvégzése után lenyomatot vesz az Ön fogazatáról, amiben már a lecsiszolt fogak/csonkok jól láthatóak. Erre készülnek majd a cirkon koronák. A fogtechnikai laborunkban ezek után a következő lépésekből áll a pótlás elkészítése.

  1. Lenyomatból minta készítése

A lenyomat bekerül a fogtechnikai laborunkba, ahol szakképzett kollégáink a lenyomatot gipsszel öntik fel. A gipsz megkötése után lefejtik a lenyomatot, és egy jól kivehető gipsz mintát kapunk az Ön fogazatáról. Ez a gipsz minta lesz cirkon koronája elkészítésének lelke, és tökéletes illeszkedésének a záloga.

  1. 3 dimenziós szkennelés

Ezek után az elkészült gipsz mintát digitalizáljuk. Egy modern 3D szkenner segítségével elkészítjük a minta digitális képét, amely alapján számítógéppel meg tudjuk tervezni a cirkon koronát.

  1. 3D tervezés

Egy speciális program segítségével a fogtechnikus kollégánk a fogorvos által lecsiszolt fogra a beszkennelt digitalizált minta segítségével tökéletes pontossággal megtervezi a cirkon koronát.

A digitális tervezésnek köszönhetően a korona pontosan illeszkedni fog az előkészített fogakra. A tervezés során a program egy sor szimulációt futtat végig. Ezeknél a szimulációknál a számítógép az emberi fogsor több irányú mozgását imitálja, így ellenőrzi, hogy a koronák tökéletesen illeszkednek-e a meglévő, pótláshoz előkészített fogazathoz.

  1. A nyers korona elkészítéseNyers korona, nyers cirkon

Ha a tervezés során minden megfelelő volt, a megtervezett pótlás átkerül egy 5 tengelyes marógépbe, ahol egy adott vastagságú cirkon tömbből kerül kifaragásra a cirkon korona váz.

Mivel a gép 5 tengely irányában tud mozdulni, a cirkon váz a digitális terv tökéletes másaként kerül kifaragásra. Ez a biztosítéka annak, hogy semmilyen eltérés nem lesz a digitálisan megtervezett korona és a kifaragott korona között. Ez a hajszálpontos kifaragás biztosítja majd koronája tökéletes illeszkedését.

  1. Kályhában való kiégetés

A CAD/CAM géppel kifaragott cirkon váz ekkor még mindig jól alakítható, formázhatósága szinte a iskolai krétához hasonlít. Ahhoz, hogy ebből megfelelő szilárdságú cirkon korona váz legyen, hőkezelésnek kell alávetni.

A hőkezelés úgy történik, hogy a cirkon korona vázat egy éjszakára egy speciálisan erre a célra kialakított kályhába helyezik, ahol ~1400 Celsius fokra hevítik fel. Ez után a kemence hőmérsékletének fokozatos csökkentésével a korona kihűtése történik, ez után már egy rendkívül nagy szilárdságú vázat kapunk, amely már megfelelő a további munkákhoz.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni
  1. Kerámia réteg felvitele

Az elkészült cirkon korona vázat a technikai labor visszaadja a fogorvos részére, aki azt az előkészített pótlás helyére bepróbálja, hogy megfelelően illeszkedik-e, mindenben megfelel-e az eredeti elképzelésnek.

A tökéletes illeszkedés próbája után Önnel közösen kiválasztjuk a cirkon korona színét, amely leginkább megfelel az Ön fogszínének. Persze ilyenkor a legtöbb ember minél fehérebb fogat vagy fogakat szeretne. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ha a pótláshoz a fogainál jóval fehérebb árnyalat kerül kiválasztásra, akkor az elkészült korona el fog térni a meglévő természetes fogai színétől, és emiatt nem érjük el a kívánt eredményt, a tökéletesen élethű fogkoronát.  A korona nagyon „művi” lesz, messziről látszik, hogy nem „eredeti”.

Ez akkor is fontos, ha a teljes fogsorára készül a pótlás, hiszen biztosan Ön is azt szeretné, ha környezete semmit sem észlelne a fogászati kezeléséből. Így, ha olyan fehér fogszínt választunk, amivel soha nem rendelkezett, akkor az Ön fogsorát megpillantó talán nem fogja tudni pontosan megmondani, hogy mi változott meg, de biztosan ott fog motoszkálni a gondolataiban, hogy valami furcsa Önön, valami nem illik Önhöz. Nem is tudom, hogy mi, de valami biztosan.

Sok éves tapasztalattal rendelkező fogorvosaink és a cirkon koronákra szakosodott keramikus fogtechnikus kolléganőnk segít Önnek abban, hogy a kiválasztott fogszín tökéletes legyen. Amikor ez megtörtént, a keramikus kolléganő több rétegben, több munkafolyamatban felviszi a cirkónium vázra a kerámia rétegeket. Ezekkel a kerámia rétegekkel nem csupán a fog színe kerül kialakításra, hanem ezzel nyeri el a fog végleges alakját, formáját is.

  1. Kerámia hőkezelése

Ahhoz, hogy a vázra felvitt képlékeny kerámia réteg megfelelő szilárdságú legyen, a kerámiát hőkezelésnek kell alávetni. Rá kell égetni a cirkon vázra. Ekkor közel 900 Celsius fokra hevítjük fel a koronát. A fokozatos kihűlés után egy tökéletesen élethű fogat kapunk, ami mind színben mind formában tökéletesen illeszkedik az Ön eredeti fogsorába. Tökéletesen élethű fogat szeretne látni Ön is hiányzó foga helyén?

  1. Az Ön felhőtlen mosolya

A fogtechnikai laboratóriumban így elkészült korona visszakerül az Ön fogorvosához, aki egy végső próba után speciális ragasztó segítségével beragasztja a koronát a korábban előkészített, megfelelően preparált fogcsonkra. Így Önnek már nincs más teendője, mint felhőtlen örömmel mosolyogni, és gondos ápolás mellett hosszú ideig, akár élete végéig élvezni elkészült cirkon koronája tökéletes és problémáktól mentes működését.

Lehet, hogy így leírva soknak tűnik a folyamat, azonban rendelőnk saját fogtechnikai laborral rendelkezik,ahol a teljes folyamatot önállóan végezzük. Önnek csak a technológia folyamatok szükséges idejét kell kivárnia. Nem kell külön időt áldozni arra, amíg a készülő munka többször is utazik a fogtechnikai labor és a rendelő között. Ennek köszönhetően, a lehető legrövidebb idő alatt készül el az Ön pótlása, és lehet újra felhőtlen, boldog a mosolya.

Mindez az Ön előtt eddig még talán ismeretlen és bizonytalanságát eloszlató, precíz folyamatot az alábbi videón is végigkövetheti.

Cirkon korona készítése a Hegedűs Dental laborjában

*: Hogy pontosan mitől is tartozik a fémmentes fogpótlások közé a cirkon korona és mi áll a kémia háttérben az alábbi oldalon található meg.

Cirkon korona tévhitek és kémia háttérl

Megismerte most már cirkon koronája elkészítésének folyamatát? Szeretné fogpótlását cirkonból elkészítetni?

Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot, és munkatársaink egy munkanapon belül felhívják Önt telefonon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Cirkon korona

Mi a cirkónium?
Cirkon korona 7 előnye
Cirkon korona előtte-utána

Ezeket kérdezték mások a Cirkon koronáról