Napjaink egyik népbetegsége a túlérzékenység vagy más néven az allergia. Az allergiában szenvedők nagyjából 30 %-ánál a fém, mint anyag okozza a túlérzékenységet. A fémallergia az élet több területén is problémát jelent, így a fogászatban is. A fogászat esetében a fém magával a nyálkahártyával érintkezik, így gyulladásos és egyéb panaszokat okozhat.

Fémallergia esetén előforduló panaszok a következők lehetnek:

  • villanyozó érzés
  • az íny gyulladása és vérzése
  • nyelvbizsergés
  • fekélyek keletkezése
  • száj szárazság
  • égető érzés a szájban

A témával kapcsolatban:

Fémmentes fogpótlás

Miért is lehet akár 100 év a cirkon korona élettartama
Fogtechnikai ideiglenes korona bemutatása

Fogtechnikai laborunk, a Cirkon Centrum®

Éppen ezért nem véletlenül jelent meg a fogászatban az allergiamentes fogpótlás igénye.

Sokáig szinte alig volt megoldható, hogy a fémallergiákban szenvedő páciensek számára is készülhessen tartós és tökéletesen élethű fogpótlás. A nikkel, a króm, vagy a kobalt a leggyakrabban Allergiamentes fogpótlás gipsz mintánelőforduló fémallergia. A fogászatban ez azért okoz nagy problémát, mert ezek a fémek kerülnek felhasználásra fémkerámia korona készítésekor.

A fogászat egy folyamatosan és dinamikusan fejlődő területnek minősül, ezért napjainkban megjelentek a fémmentes anyagok. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt anyag a Cirkónium. A cirkónium-dioxid ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű, tulajdonképpen egyfajta porcelán, viszont a hajlítószilárdsága körülbelül tízszerese a hagyományos porcelánénak.

A cirkon egyik nagy előnye,  hogy alkalmas a korona  CAD/CAM technológiával való elkészítésére. Ez az jelenti, hogy a fogpótlás digitálisan kerül megtervezésre, és egy digitálisan vezérelt 5 tengelyes marógéppel kerül megmunkálásra a cirkonból készült korona. A CAD/CAM technológiának köszönhetően tökéletes lesz a méret pontosság, így a lecsiszolt, előkészített fogakra tökéletesen fog illeszkedni a fogpótlás, a fogkorona.

Allergiamentes fogpótlás

A megmunkálás után az elkészített vázra egy porcelán réteg kerül felvitelre. A porcelán réteg azon kívül, hogy egy plusz védelmet nyújt a koronának, tökéletesen élethűvé teszi annak megjelenését. Így az elkészült korona olyan lesz, akár a természetes fog, és szinte lehetetlen lesz megmondani, hogy melyik fogra került korona, és melyik a páciens saját foga. Próbálja ki, és győződjön meg róla személyesen.

Cirkon váz, cirkon pótlás, fémmentes pótlás, rendelőnkben készült pótlás

Ebből jól látszik a cirkon korona egy másik nagy előnye is, nevezetesen az, hogy teljesen allergiamentes. Így azok számára is korlátok nélkül alkalmazható, akik fém allergiában szenvednek.

Tartós fogpótlás

Amiatt sem kell Önnek aggódnia, hogy cirkon fogpótlása esetleg nem lesz olyan tartós, mintha a hagyományos fémkerámiából készülne a pótlása. Ha cirkon koronáról vagy cirkon fogpótlásról hallunk, gyakran halljuk, hogy az ilyen típusú fogpótlások akár 100 évig is használhatóak. Akár száz évig is élvezheti cirkon koronája, fogpótlása kétségtelen előnyeit. Szeretnénk megnyugtatni, hogy ez nem egy jól eltalált marketing szöveg. Ez valóban így is van.

Ha kellő odafigyeléssel tisztítja fogpótlását, illetve igénybe veszi a fogorvosaink által ajánlott kontroll vizsgálatokat és rendszeres fogkő eltávolítást, akkor akár tényleg 100 évig is gondtalanul mosolyoghat a világra. Ha Ön bírja magát 100 évig, akkor a cirkon is bírni fogja.

*: Hogy pontosan mitől is tartozik a fémmentes fogpótlások közé a cirkon korona és mi áll a kémia háttérben az alábbi oldalon található meg.

Cirkon korona tévhitek és kémia háttérl

Allergiamentes fogpótlást szeretne? Szeretné fogpótlását cirkóniumból elkészíttetni, de van még kérdése?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Fémmentes fogpótlás

Miért is lehet akár 100 év a cirkon korona élettartama
Fogtechnikai ideiglenes korona bemutatása

Fogtechnikai laborunk, a Cirkon Centrum®