Van már fogpótlása, de nem elégedett vele? Szeretné, ha fogpótlása tökéletes lenne?

Régi fémkerámia koronáját lecseréltetné?

Sokszor találkozunk rendelőnkben, az Önéhez hasonló kérésekkel. Örömmel segítünk Önnek is.

Kiemelnénk, hogy ezek az igények nem feltétlenül jelentenek egyet azzal, hogy Önnek évekkel ezelőtt nem megfelelően készítették volna el a fogpótlását. Ilyen esetben csupán arról van szó, hogy 10 vagy akár 15 évvel ezelőtt a tudomány teljesen máshol tartott. Ezért nem volt az akkori kezelő orvosnak illetve a fogpótlást készítő fogtechnikának lehetősége arra, hogy olyan fogpótlást készítsen Önnek, ami felvehetné a versenyt mind minőségében, mind esztétikailag a napjainkban készült fogpótlásokkal.

A témával kapcsolatban:

Mi a fémkerámia korona? Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje
pótlás, fogkorona, elavult, fémkerámia

(régebbi technológiával készült pótlás)

Régebben az elkészített koronák és hidak alapvetően fémvázasak voltak, porcelánból – vagy műanyagból készült leplezéssel. Ezek akkor alapvetően modern megoldásnak számítottak. De gondoljunk csak a számítástechnika fejlődésére.  Anno egy Commodore 64-es számítógép is csodának számított, napjainkban viszont a modern laptopok és tabletek mellett már csak porfogónak használható. Ez a folyamat megfigyelhető a fogászatban is. Az akkori technológiával készült fogpótlások mára kevésbé vonzó látványt nyújthatnak, így sok esetben már cserére szorulnak. Ma attól függően, hogy Önnek milyen igénye van illetve, hogy milyen anyagi lehetőségekkel rendelkezik, a fémkerámia koronák helyett vagy új, sokkal jobb minőségű fémkerámia koronákat készítünk Önnek, vagy a pótlását akár cirkon kerámia fogpótlásra cseréljük.

Milyen kérdései lehetnek régi fémkerámia koronája cseréjekor?

Összegyűjtöttük Önnek ezeket a kérdéseket, hogy a válaszokkal segíteni tudjuk Önt a lehető legjobb döntés meghozatalában.

A régi koronák levétele után történik valami a lecsiszolt csonkokkal? Ezekre lehet újra szép, természetes fogpótlást csinálni?

A legtöbb esetben természetesen igen. De ezt teljes bizonyossággal lehetetlen előre megmondani. Hiszen hiába készítünk Önnek előzetesen egy új csúcstechnológiás panoráma röntgent vagy intraorális röntgent, főleg a régebbi fémkerámia koronák estén nem hatol át a röntgensugár a pótláson így egy sokkal pontatlanabb képet kapunk. Ezért teljes bizonyossággal csak akkor tudunk Önnek választ adni, ha fogorvosunk eltávolítja a régi koronát.

A legtöbb esetben a régi korona eltávolítása után a fogcsonk ismét átcsiszolható. Kedvező esetben az ínyhez sokkal kíméletesebb vállas előkészítés alkalmazható.  Így a fogcsonkra új esztétikus fogpótlás készíthető.

Mi történik a régi korona eltávolítása után a fogcsonkkal?

Az első vizsgálat alkalmával készítünk Önnek egy digitális röntgent. Majd ha minden részlet leegyeztetésre került a Doktor Úrral vagy Doktornővel, eltávolításra kerül a régi korona. Ekkor a fogorvos kollégánk ellenőrzi a csonkok állapotát, amik a régi pótlások alatt voltak.

  • Az ellenőrzés során azt vizsgálja, hogy van-e szuvasodás a csonkban. Ha van, akkor az milyen mértékű?
  • Szükséges-e gyökérkezelés, esetleg el kell-e távolítani valamelyik fogat annak érdekében hogy, a lehető legjobb fogpótlást tudjuk Önnek elkészíteni?
  • Ha esetleg gyökérkezelni kell a csonkot, utána is használható lesz a pótlás. Alátámasztásához csupán annyi lesz szükséges, hogy a megfelelő kezelések után csapot kell behelyezni. Így a gyökérkezelt csonk is biztonsággal lesz használható az új pótlás esetén.

Ha minden rendben van, akkor a csonkokat a fogorvosunknak át kell csiszolnia, annak megfelelően, hogy Ön milyen típusú fogpótlást szeretne.

Milyen korona típusokra cserélhető le a régi korona?

Az állapotfelmérést követően Ön és a tapasztalt fogorvos kollégánk pontosan leegyezteti, hogy milyen fogpótlás készíthető Önnek. Figyelembe vesszük többek között a harapási és egyéb fogászati viszonyokat, hogy a ma elérhető többféle fogászati technika közül ki tudja választani, hogy milyen legyen az új fogpótlása. A leggyakoribb megoldások a fémkerámia koronák cseréjekor az alábbiak:

  • Fémkerámia korona vagy híd tag (speciális fémötvözetből készülő korona porcelán anyaggal leplezve
  • Allergiamentes, CAD/CAM technológiával készített cirkon korona vagy híd tag

Fájdalommentesen elvégezhető-e a korona cseréje?

Természetesen igen.  Ahogy szinte minden kezelés a rendelőnkben, a régi koronák cseréje is minden esetben érzéstelenítés mellett történik, így tökéletesen fájdalommentes. Ahhoz hogy pontosan látszódjon, hogy miért fájdalommentes a kezelés, leírnánk, hogy hogyan is történik a régi koronák eltávolítása.

Első lépésben megtörténik az érzéstelenítés. Hogy a teljes érzéstelenítés megtörténjen szükséges pár perc. Ezután a következő lépés a régi korona átvágása, majd a fogorvos leemeli azt a helyéről. Az eljárás teljesen fájdalommentes. Az eltávolítás után következik a fogpótlás alapjául szolgáló csonk teljes körű átvizsgálása, majd ha szükséges tovább kezelése vagy átcsiszolása. Ha a csonk megfelelő állapotba került, akkor folytatódik a fémkerámia korona vagy a cirkon korona felhelyezésének megszokott menete

Készül-e ideiglenes fogpótlás a csere idejére?

Ön szinte egyetlen percig sem marad fog nélkül.  A régi fogpótlás levétele előtt, ha a régi korona vagy híd cseréje nem sérülés miatt szükséges, lehetőség van lenyomatvételre, aminek alapján a fogorvosunk vagy fogtechnikai laborunk elkészíti az ideiglenes koronát vagy hidat, amit Ön a végleges pótlás beragasztásáig viselni tud. Sok esetben az ideiglenes korona már az első pillanat után felragasztásra kerülhet.

Ha a fogtechnikán készülő ideiglenes koronát választom, akkor azt is azonnal fel tudják ragasztani?

Sajnos erre nincs lehetőség. A fogtechnikán készülő ideiglenes pótlás egy erősebb műanyagból készül. Amit fogtechnikánk a Cirkon Centrum®, 3D CAD/CAM technológiával készít. Ennek elkészítéséhez általában pár napra szükség van.
Ilyen esetben két megoldás létezik, az egyik hogy az ideiglenes pótlás elkészültéig Ön nem visel koronát a lecsiszolt csonkon, ezt nem igazán szoktuk javasolni. A másik megoldás, hogy amíg a fogtechnikán elkészítik az ideiglenes pótlást, addig a fogorvosunk készít Önnek egy rendelői ideiglenes koronát. Ez egy puhább műanyagból készül, így nincs lehetőség arra, hogy akár több hétig is viselje. Sajnos ez többletköltséggel jár, hiszen készítünk Önnek egy rendelői illetve egy technikai ideiglenes koronát is.  Ellenben ez a többletköltség elenyésző ár azért cserébe, hogy ne lépjen fel érzékenység a lecsiszolt csonkokon. Azért is fontos az ideiglenes korona, hogy ne sérüljenek a fogcsonkok, és azért, hogy az első perctől kezdve esztétikus legyen a mosolya.

Vissza lehet-e tenni ideiglenesen a régi fogkoronát?

Semmilyen esetben sem. Hiába a modern technológia a régi korona úgy kerül levételre, hogy a Doktornő vagy Doktor Úr megfúrja, majd átvágja azt. Ez természetesen fájdalommentes.

Viszont jól látható, hogy a régi korona mindenképpen sérül, így már nem lesz lehetőség a visszahelyezésére.

Tehát több lehetőség is van, ha ideiglenes fogpótlásról van szó? Ezek mik is pontosan?

Igen, két lehetőség van. Igazából hogy melyik ideiglenes pótlás kerül felhelyezésre attól függ, hogy mennyi egyéb kezelés szükséges, és mennyi időn belül lehet felhelyezni a végleges pótlást.

Ha csupán pár napról van szó, tehát szinte semmilyen egyéb kezelés nem szükséges, a rendelői ideiglenes koronát alkalmazzuk. Ez a korona egy speciális műanyagból készül, ami egy puha anyag. Erre azért van szükség, mert a korona helyben a rendelőben kerül megmunkálásra, és így idő spórolható meg az Ön számára. Ezen tulajdonsága miatt viszont nem használható ez a fajta ideiglenes korona hosszútávra.

A másik, hosszú távú megoldás a technikai ideiglenes korona. Ezt a fogtechnikai laborunkban készítjük el Önnek egy úgynevezett PMMA anyagból. Ez is műanyag, viszont jóval keményebb az előzőekben említettnél. Ahogy korábban is írtuk, ennél a típusnál az elkészítésre több időre van szükségünk. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy amíg a Cirkon Centrum®-ban elkészítik az ideiglenes pótlást, addig a fogorvosunk készít Önnek egy rendelői ideiglenes koronát.

Sajnos ez többletköltséggel jár, hiszen készítünk Önnek egy rendelői illetve egy technikai ideiglenes koronát is.  Ellenben ez a többletköltség elenyésző ár azért cserébe, hogy ne lépjen fel érzékenység a lecsiszolt csonkokon, hogy ezek ne sérüljenek és azért hogy az első perctől kezdve esztétikus legyen a mosolya.

Hogyan készül el az új modern technológiájú fémkerámia korona?

Ha a csonkok megfelelő állapotban vannak, az Ön fogorvosa lenyomatot vesz a fogazatáról. Ezek után ez a lenyomat átkerül a fogtechnikai laborunkba, ahol különböző eljárások során elkészítjük a pótlás alapjául szolgáló fémvázat. A végleges beragasztás előtt a fogpótlás tökéletes illeszkedése érdekében vázpróbát szoktunk tartani. Ilyenkor a fogpótlás fémvázát próbálja be a fogorvos kollégánk a leendő helyére. A vázpróba során kiderül, tökéletesen illeszkedik-e csonkra; nem billeg-e a csonkon, illetve a szemközti fogakkal történő összeharapáskor van-e hely a kerámia leplezés számára.

Ha minden tökéletes, akkor következő lépésben tapasztalt fogorvosunk segítségével ki tudja választani a megfelelő fogszínt, hogy teljesen élethű legyen a pótlás. Az ekkor kiválasztott fogszín alapján a kerámikus kolléganő elkészíti a porcelán leplezést.

Hogyan készül el az új modern technológiájú cirkon korona?

modern, fogpótlás, fémkerámai korona, fémkerámai híd

A cirkon korona és a fémkerámia korona elkészítése között csupán technológiai különbség van, így Ön mind a két esetben ugyanazokon a kezeléseken fog részt venni. A különbség a fogtechnikai laborunk által alkalmazott technológia csupán.

Megszületett bennem a döntés, szeretném lecseréltetni a régi fogpótlásomat. Most mit kell tennem?

Nagy örömmel fogadjuk, hogy sikerült hozzájárulnunk ahhoz a döntéshez, hogy lecseréltesse velünk régi fogpótlását. Ezek után Önnek csupán annyi teendője van, hogy vagy az oldalunkon található ingyenes visszahívás kérése funkcióval visszahívást kér kolléganőnktől.Ő a lehető legrövidebb időn belül fel fogja venni Önnel a kapcsolatot, és segít Önnek megtalálni a megfelelő időpontot a kezelések elkezdésére. A másik lehetőség pedig az, hogy a Kapcsolati oldalunkon található valamely elérhetőségünkön felkeresi fogászatunkat az időpont egyeztetéssel kapcsolatban.

Ingyenes visszahívás kérése

További kérdése is lenne a fémkerámia fogpótlásokkal kapcsolatban? Esetleg szeretne időpontot kérni egy konzultációra?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Mi a fémkerámia korona? Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje