Nagyobb fogpótlásra lenne szüksége, és nem tud választani a cirkon és a fémkerámia között? Mikor válassza egyiket, mikor a másikat?

Szeretné tudni, hogy mi alapján érdemes választani?

Fémkerámia fogpótlás, ha nem ajánlott a cirkon

A cirkon egyértelműen a tartósabb, jobb minőségű fogpótlás, de ha Önnek valamiért nem lehet beépíteni a cirkont foga pótlására, akkor a fémkerámia fogpótlás lehet a legjobb megoldás.

Maga a fémkerámia fogpótlás az egyik leggyakrabban használt pótlás. Ahhoz viszont, hogy pontos képet kapjon róla először leírnánk Önnek, hogy mi is pontosan a fémkerámia korona.

A témával kapcsolatban:

Fogkorona készítése Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje

femkeramia, fem, fog, fogkorona, fogpótlás

Mi a fémkerámia?

A fémkerámiából készült pótlások egy speciális nikkelmentes kobalt króm ötvözetből készülnek. Az így kapott ötvözet erős, viszont rugalmas, tehát nagyobb terhelést is el tud viselni a fogpótlás. Ezen tulajdonságának köszönhetően olyan esetekben is készíthető rögzített fogpótlás, ahol a nagy fogközi távolság vagy az alacsony harapási magasság miatt nem készíthető cirkon korona.

Miért fontos hogy nikkelmentes az ötvözet?

Kimutatások szerint azoknál a pácienseknél, akik fémallergiában szenvednek, a legtöbb esetben a nikkel a kiváltó allergén. Illetve azoknál a pácienseknél, akiknél korábban nem jelentkezett fémallergia, azoknál is a nikkel bizonyos időtávon belül allergiás reakciót válthat ki.

Tetszik ez a megoldás, de akkor így fém fogak lesznek a számban?

Természetesen nem, a fémkerámia korona esetén is törekszünk arra, hogy minél élethűbb legyen a pótlás. Az ilyen koronák és hidak esetén egy porcelán réteg kerül az elkészült fogra, aminek köszönhetően ugyan olyan természetes hatású pótlás tudunk készíteni, mint a természetes fogi.

Sajnos minden igyekezetünk ellenére sem tud olyan természetes hatást kelteni az elkészült a fémkerámia fog, mintha cirkonból készült volna. Biztosíthatjuk azonban, hogy így is elég nehéz megmondani külső szemlélőnek, hogy Önnek fogpótlás készült.

Fémkerámia korona vagy cirkon?

A cirkon fogpótlás korszerűbb, esztétikusabb és jobb minőségű, mint a fémkerámia korona. De ha valamiért nem lehet Önnek beépíteni, akkor a fémkerámia lehet a jó megoldás. Olvasson tovább, és részletesen megismerheti, hogy mely esetekben lehet jobb a fémkerámia korona, mint a cirkon.

A fémkerámia korona egy speciális nikkelmentes kobalt króm ötvözetből készül. Ez egy rendkívül erős ötvözet, de még ennél is fontosabb fogászati tulajdonsága, hogy rugalmas, ezért nagyobb terhelést is el tud viselni, mint a cirkon pótlás. A fémkerámia nagyfokú rugalmasságát kihasználva olyan helyeken is készíthető belőle rögzített fogpótlás, ahol a nagy fogközi távolság vagy az alacsony harapási magasság miatt nem használható a cirkon.

Ha a fogkorona oldalakat böngészi, akkor az Ön életében is elérkezett az a pont, amikor választania kell a fogpótlások közül?

fémkerámia korona, fogkpótlás, fogkoronaHa fogpótlásról van szó, Ön, és mi is hosszútávra tervezünk. Ennek tudatában fontos, hogy a pótlás olyan legyen, amit Ön is szívesen visel hosszú éveken keresztül.

Ha fogpótlásról van szó, akár élete végéig viselheti. persze ehhez az szükséges, hogy Ön is minden előírást betartson.

A fémkerámia pótlás esetén is hasonlóan a cirkon koronához ajánlott, hogy félévente ellátogasson rendelőnkbe egy fogkő eltávolításra, illetve legalább évente egy kontroll vizsgálatra. A kontroll vizsgálat alkalmával az Ön fogorvosa minden esetben ellenőrzi a pótlás állapotát, illetve hogy fogai megfelelően zárodnak-e.

Mikor jó / jobb megoldás a fémkerámia korona

Megfelelő lenne-e Önnek a fémkerámia korona? Nézzük, hogy milyen esetekben ajánlott:

– Ha a hátsó, rágófogak régiójában szükséges a pótlás

fogkorona, femkeramia korona, korona, fogpotlas

A fémkerámia korona habár nagyon erős, mégis rugalmas. Ennek köszönhetően a fémkerámia pótlás nagyon jó megoldás, ha a rágó fogak régiójában szükséges a pótlás.

–  Ha nagyobb a távolság a két pillérfog között

Szintén az előbbi tulajdonsága miatt, ha a pillérfog között túl nagy lenne távolság, akkor is kiváló megoldást nyújt a fémkerámia pótlás. Egy bizonyos távolság áthidalására a cirkon híd már nem ajánlott a merevsége miatt. Ahol nincs meg a hídnak az alátámasztása, a rágás folyamata közben eltörhet a pótlás. Mivel a fémkerámia bár erős, mégis bizonyos mértékig rugalmas, így a rágás során keletkező erőknek jóval ellenállóbb.

– Ha a front régióban szükséges a pótlás (természetesen abban az esetben, ha nem lép fel fémallergia)

Sokan úgy hiszik, hogy ha fémkerámia fogról van szó, akkor az egyet jelent azzal, hogy fogorvosunk egy tiszta fém fogat fog behelyezni. Minden ilyen kételyét szeretnénk eloszlatni. Ha fémkerámia koronát vagy pótlást választ, akkor is egy szép fogszínű pótolás fog az Ön szájába kerülni.

A fémkerámia fogpótlás tulajdonképpen egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből csak a porcelánból készült leplező anyag látszik, ami teljesen befedi a fémet. A leplező anyag színe egy fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, így képes teljes mértékben igazodni az eredeti fogak színéhez.

Ebből Ön is jól láthatja, hogy fémkerámia pótlás akár front régióra is jól alkalmazható. Fontos kiemelnünk, hogy habár fogszínű lesz a pótlás, és tapasztalt fogtechnikus kollégáink igyekeznek a lehető legélethűbben elkészíteni a fémkerámia korona porcelán bevonatát, nem fogja elérni a cirkon pótlás élethűségét. Ha orvosilag kivitelezhető, akkor jobb megoldást nyújt a cirkon fogpótlás.

Melyek a fémkerámia korona felhelyezésének lépései?

  1. Előkészítés

A legelső és egyik legfontosabb lépés maga az állapotfelmérés. Az első konzultáció során a legtöbb esetben kollégáink készítenek az Ön fogazatáról egy digitális panoráma röntgent. Ennek segítségével a fogorvos egy részletes kezelési tervet készít Önnek, és szóban is teljes körűen tájékoztatja a fogazata jelenlegi állapotáról, a szükséges kezelésekről, a választható pótlási lehetőségekről.  Ha Ön eldöntötte, hogy a fémkerámia pótlást választja, akkor léphetünk tovább.

Korona vagy nagyobb pótlás esetén ezek után kezdődik a fog előkészítése. Ekkor eltávolítjuk a fog beteg, sérült részeit, majd megfelelő méretűre és formájúra lecsiszoljuk, hogy megfelelő fogcsonkot kapjunk,  ezt nevezik preparálásnak. Ezzel megkapjuk a korona alapját.

  1. Lenyomat készítése

A fog előkészítése, csiszolása után fogorvosunk a preparált fogazatáról lenyomatot készít, amit továbbít a fogtechnikai labor felé. Így el tudjuk kezdeni a korona tényleges elkészítését.

  1. Ideiglenes korona készítése

Előfordulnak olyan esetek, amikor egyéb kiegészítő kezelések szükségesek, és csak azok elvégzése után tudjuk Önnek a pótlását, koronáját behelyezni.  Azért, hogy a végleges pótlás elkészüléséig is megvédjük a lecsiszolt fogakat, elkerüljük az esetleges érzékenységet, valamint esztétikailag is minden tökéletes legyen, úgynevezett ideiglenes koronát tudunk készíteni Önnek. Ez a speciális anyagból készült korona csak addig lesz a lecsiszolt fogon,  amíg a végleges pótlás el nem készül.

  1. Fogtechnikai laborunk elkészíti a pótlást

A fogorvos által készített  lenyomat fogtechnikai laborunkba kerül, ahol gipsszel öntik fel, így az Ön fogazatának tökéletes mását kapjuk gipszből. Ezt a kemény gipsz mintát már be tudjuk szkennelni a számítógépbe, ami alapján fogtechnikus kollégánk 3D-ben megtervezi a fémkerámia koronát. Ezek után egy precíziós öntési folyamattal kerül előállításra a korona.

  1. Vázpróba és fogszín kiválasztása

Amint fogtechnikai laborunk elkészítette a koronát, a fogorvos vázpróbát tart, ahol meggyőződik róla, hogy a korona, pótlás tökéletesen illeszkedik-e.

Ha mindent megfelelőnek találunk, akkor kerül kiválasztásra a végleges fogszín is. A végleges fogszín kiválasztásához a pótlás mellett található természetes fogakat vesszük alapul. Így biztosítjuk azt, hogy a leendő pótlás, korona tökéletesen illeszkedjen az Ön meglévő fogaihoz.

A vázpróba illetve a fogszín kiválasztása után a munka visszakerül a modern fogtechnikai laborunkba, ahol elvégezzük az utolsó lépéseket is. A vázra porcelán leplezés kerül, amelytől igazán élethű, gyönyörű lesz a korona és a pótlás.

  1. A fémkerámai korona beragasztásafogászat, mosoly, mosolyogva

A végleges fémkerámia korona elkészülésekor  az ideiglenes korona eltávolításra kerül. Kezelő fogorvosa ekkor még egyszer meggyőződik a korona tökéletesen záródásáról. Megnézi, hogy tökéletesen illeszkedik-e  formában és színben a saját fogaihoz. Ezek után a korona egy speciális ragasztóval kerül beragasztásra az előkészített fogra.

  1. Az ön elégedett, tökéletes mosolya.

Az elkészült fémkerámia korona tökéletesen élethű, így Önnek már nincs egyéb teendője, mint be kell tartania a nagy tapasztalattal rendelkező fogorvosunk ajánlásait és gondtalanul élveznie kell elkészült fémkerámia fogpótlását.

Ingyenes visszahívás kérése

Önnek is fémkerámia koronára lenne szüksége? Esetleg lenne még kérdése a fogkoronával kapcsolatban?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

[contact-form-7 404 "Nem található"]
Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Mi a fémkerámia korona? Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje