Fogpótlást szeretne, de ez nem készülhet cirkonból? A fogorvosunk azt javasolta Önnek, hogy fémkerámia pótlást kellene haszhnálni a cirkon helyett, de nem igazán ismeri ezt?

Sajnos az előbb leírt felvetések igen gyakoriak fogpótlások esetén. Mások is sokszor tanácstalanok ilyen helyzetekben. Ezért rendelőnkben igyekszünk minden kérdésére pontosan válaszolni, illetve az alábbiakban bemutatjuk Önnek, hogy pontosan hogyan is készül egy fémkerámia pótlás.

Mi is pontosan a fémkerámia korona?

A fémkerámiából készült pótlások egy speciális nikkelmentes kobalt króm ötvözetből készülnek. Az így kapott ötvözet erős, viszont rugalmas, tehát nagyobb terhelést is el tud viselni a fogpótlás. Ezen tulajdonságának köszönhetően olyan esetekben is készíthető rögzített fogpótlás, ahol a nagy fogközi távolság vagy az alacsony harapási magasság miatt nem készíthető cirkon korona.

A témával kapcsolatban:

Mi a fémkerámia korona? Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje

A fémkerámia korona elkészítésének lépései

Szeretné megismerni, hogy milyen lépésekkel fog elkészülni rugalmas, nagy terhelést is jól elviselő fémkerámia koronája?

  1. Lenyomatból minta készítése

A fogorvos a fémkerámia pótlás elkészítéséhez készít egy lenyomatot az Ön fogsoráról. A lenyomat ezután bekerül a fogtechnikai laborunkba, ahol fogtechnikus kollégáink a lenyomatot gipsszel öntik fel. A gipsz megkötése után lefejtik a lenyomatot és egy jól kivehető gipszmintát kapunk az Ön fogazatáról.fémkerámia, 3D, tervezés, számítógép

  1. 3 dimenziós szkennelés

Az elkészült gipszmintát digitalizáljuk egy 3D szkenner segítségével. Ennek köszönhetően kapjuk meg az Ön fogazatáról készült digitális képet, amely alapján számítógép segítségével meg tudjuk tervezni egy speciális viaszból az Önnek készülő koronát.

  1. 3D tervezés

Egy speciális program segítségével a fogtechnikus kollégánk a fogorvos által lecsiszolt fogra a beszkennelt, digitalizált minta segítségével tökéletes pontossággal megtervezi az fémkerámia pótlást. A digitális tervezésnek köszönhetően a fogpótlás pontosan illeszkedni fog az előkészített fogakra.

  1. A viaszból készült mintázó anyagból a korona kifaragása

Ha a tervezés megtörtént, az adatok áttöltésre kerülnek egy 5 tengelyes marógépbe. A marógépen egy adott vastagságú viasztömbből kerül kifaragásra a fémkerámia korona. Mivel a gép 5 tengely irányában tud mozdulni, a korona a digitális terv tökéletes másaként kerül kifaragásra. Ezért semmilyen eltérés nem lesz a digitálisan megtervezett és a kifaragott korona között.

  1. A viasz korona beágyazása

Az elkészült viasz korona egy speciális gipsz anyagba kerül beágyazásra. Erre a lépésre azért van szükség, mert a fémkerámia korona alapjául szolgáló ötvözet folyékony halmazállapotúra kerül felmelegítésre. Amikor ezt a forró ötvözetet a technikus beleönti a beágyazásba, akkor a viasz a hőtől kiolvad, a helyére pedig befolyik a fém, ami így idővel meg fog szilárdulni.

  1. A fémkerámia korona előkészítése

Miután a beágyazóból kikerül a fémkerámia korona, a technikus kolléga tökéletesre igazítja, mégpedig úgy, hogy a felesleges anyagokat eltávolítja a koronáról. A korona csak ezek után kerül vissza a rendelőbe, ahol fogorvosunk az Ön jelenlétében és segítségével tud tartani egy vázpróbát.

fémkeráma fog, fog, Hegedűs DentalA próba alkalmával bizonyosodik meg a fogorvos arról, hogy az elkészült korona tökéletesen zár mindenhol, nem billeg az Ön lecsiszolt csonkjain, és hogy minden a legnagyobb rendben van vele.

  1. A korona porcelánnal való leplezése

Ekkor még csak egy nyers, fém színű fogműve van. Ha a próba során minden rendben volt, a fogorvos kollégánk tart egy színpróbát. Ezek után Ön a fogorvosával ki tudja választani a megfelelő fogszínt.

Ha a fogszínt kiválasztották, a fogpótlás visszakerül a fogtechnikai laborunkba. Laborunkban a kerámikus speciális kezelések alá veti az elkészült fogpótlást, hogy a porcelán réteg megfelelően fel tudjon tapadni a koronára.

Ha ez megtörtént, felhelyezésre került a porcelán réteg, ami nagyon magas hőkezelésnek köszönhetően tökéletesen hozzáköt a fémkerámia koronához.

  1. Az Ön kifogástalan mosolya

Amint a korona elkészül, és olyan akár a természetes fog, visszakerül az Ön fogorvosához, aki egy speciális ragasztó segítségével beragasztja Önnek a fémkerámiából készült pótlást.

Ingyenes visszahívás kérése

Merült még fel Önben kérdés a fémkerámia koronával kapcsolatban? Szeretne időpontot kérni rendelőnktől?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Mi a fémkerámia korona? Hogyan készül a fémkerámia korona? Régi fémkerámia korona cseréje