Részletgazdagabb kép foga pontosabb kezeléséhez

A lehető legcélravezetőbb és legjobb fogászati kezelést szeretné kapni?

Ennek elengedhetetlen része, hogy már a konzultáció során készítsünk Önnek egy digitális röntgent. Az elkészült röntgenfelvétel segítségével fogorvos kollégánk pontosan fel tudja mérni, hogy milyen állapotban vannak az Ön fogai, és mennyire ép a fogíny. Ez alapján már fogorvosunk részletes javaslatot tud tenni Önnek fogai kezelésére. A javaslat ismeretében közösen tudnak dönteni az elvégzendő kezelésekről és azok pontos sorrendjéről.

A témával kapcsolatban:

Digitális intraorális röntgen Digitális panoráma röntgen Fogászati CT vizsgálat

Fogai kezelési tervének összeállítása tehát még a kezelések megkezdése előtt megtörténik. Több esetben is előfordul, hogy a minden igényt kielégítő kezelés érdekében szükség van egy sokkal részletesebb röntgenfelvételre, ami viszont már csak egy vagy két fogat érint. Természetesen ennek az elkészítésére is van lehetőség a Hegedűs Dental rendelőjében. Ezt az egy vagy két fogat érintő röntgenfelvételt nevezzük digitális intraorális röntgennek.

planmeca intra, intraoralis, rontgen, rontgen keszulek

A digitális intraorális röntgen készítése egy kifejezetten erre a célra megalkotott készülékkel történik. Ahogy a neve is mutatja, hasonlóan a panoráma röntgenfelvételhez, ez is digitális formában, tehát nagyon gyorsan készül el. Ennek az a fő előnye, hogy mire Ön a röntgenhelyiségből visszatér a kezelőszékbe, a kép már az Ön fogorvosa rendelkezésére áll. Így már az elkészült röntgenfelvétel tapasztalatának birtokában tudja folytatni a kezelést.

Mivel a kép digitális formában található meg rendszerünkben, így Ön a kezelés után akár el is kérheti a felvételt. Kollégánk ezt el tudja küldeni Önnek e-mailben, vagy pedig egy CD lemezre kiírva nyújtja át Önnek. A digitalizálás másik nagy előnye, hogy az elkészült kép tetszőleges mértékben nagyítható, állítható rajta a kontraszt és a fényerő. Ezeknek a beállítási lehetőségeknek köszönhetően az intraorális röntgen felvétel szinte tökéletessé tud válni és minden fontos részlet láthatóvá válik rajta.

Rendelőkben egy modern Planmeca digitális intraorális röntgen készülék található. Ennek köszönhetően a sugárterhelést szinte lehetetlen mérni, így ez semmiféle veszélyt nem jelent az Ön számára. Maga a felvétel is jóval rövidebb idő alatt készül el, mint a panoráma röntgen. Az intraorális röntgen felvétel készítése csupán 1 vagy 2 másodpercig tart.

„Pontosan milyen kezeléseknél is kell számítanom arra, hogy a fogorvos intraorális röntgent javasol?„

Az intraorális röntgen egy vagy két fogról készíthető, a diagnózis megerősítésére. Olyan esetben készítjük, amikor a panoráma röntgenfelvételnél nem pontosan kivehető az adott fognál észlelt probléma.

Készíthető kis röntgenfelvétel a fogszuvasodás kizárása vagy igazolása érdekében is. Mivel a felvételen csupán egy vagy két fog szerepel pontosan behatárolhatóvá válik a gyulladás vagy a caries. Az ilyen típusú felvételen jól kivehető az adott fog teljes terjedelmében, így végig látszik a foggyökere is. Illetve jól megfigyelhető az is hogy esetleg a foggyökér csúcsán alakult-e ki gyulladás.

A legelterjedtebb eset az, amikor gyökérkezelés szükséges. A pontos és hibátlan endodonciai kezelés elvégzése érdekében szinte nélkülözhetetlen az intraorális röntgen felvétel. Ilyenkor a gyökértömések előtt egy úgynevezett tűs kontrollt készítünk. A röntgenfelvétel alapján pontos képet kap a kezelőorvos arról, hogy a gyökércsatorna teljes hosszában megtisztításra került-e. A gyökércsatornák hosszának beméréséhez is a lehető legjobb megoldás az intraorális röntgen tűs kontroll készítése. Az alábbi két képen egy ilyen gyökérkezelés során készített röntgen felvételek láthatóak.

Az első felvételen pontosan megfigyelhető, hogy egy három gyökércsatornával rendelkező fog került gyökérkezelésre. A felvétel segítségével az is pontosan ellenőrizhető, hogy a foggyökér csatornák teljes hosszúságban kitisztításra kerültek, hiszen a gyökérkezelő tű csak ebben az esetben tud a foggyökér csúcsáig lehatolni.

A következő felvételen már az látható hogy bekerült a fogba a tömőanyag és így a páciensünk még sokáig gondtalanul tudja majd használni a saját természetes fogát.

kontroll, röntgen, digitalis, digitalis röntgen

(tűs kontroll röntgen egy 3 gyökérrel rendelkező fogról)

kontroll röntgen, intraoralis röntgen, gyökéretömes

(kontroll röntgen a végleges gyökértömésről)

Ingyenes visszahívás kérése

Szüksége lenne egy intraorális felvételre? Szeretne tökéletesen éles és pontos képet kapni egy-egy problémás fogáról?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Digitális intraorális röntgen Digitális panoráma röntgen Fogászati CT vizsgálat