Hat tuti tipp a jó szájhigiéniához

Bár elégé egyértelműnek tűnik hogy ezeket a lépéseket meg kell tennünk a  fogaink épségéért de nem lehet elégszer hangsúlyozni hogy a nem megfelelő szájhigiénia a későbbiekben sokkal több kellemetlenséget és fájdalmat tud okozni.mosoly, fogászat, hegedűs dental

1.Használjunk naponta legalább 1 alkalommal szájvizet

Szerencsére napjainkban már szinte minden boltban kapható valamilyen márkájú szájvíz. Persze mint minden más terméknél itt is vannak prémium vagy egy olcsóbb termékek, de legfontosabb hogy egyáltalán használjunk szájvizet. A megfelelő szájvíz kiválasztáshoz egy kis segítséget nyújthat az Oral-B oldala, ahol a cég által forgalmazott szájvizekről minden fontos információ megtalálható.

2.Használjunk fogselymet

Be kell építenünk a fogmosási rutinunkba.A normál fogkefével nem lehetséges a fog közeink tisztítása. Erre nyújt kiváló megoldást ha legalább hetente 2 alkalommal használunk fogselymet a fogmosás során. A fogselymezés egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel, mivel könnyen többet árthatunk vele mint amennyit használ. Ennek elkerülése érdekében figyelmébe ajánljuk a Helyes fogselymezési technikák szóló blog cikkünket, illetve a szájhigiéniás tanácsadás szolgáltatásunkat. A szájhigiéniás oktatás során fogorvos kollégánk megmutatja és megtanítja Önnek, hogy mit is tehet meg Ön annak érdekében, hogy fogai sokáig egészségesek legyenek.

3.Naponta legalább 2 alkalommal és akkor legalább 2 percig mossuk fogainkat

A fogmosás kihagyásra nem lehet indok, hogy nincs rá idő. Gondoljon csak bele, hogy egy nap átlagosan hány órát tölt a különböző közösségi felületek ( Facebook, Instagram, Snapchat, …) böngészésével. Az egészséges fogak érdekében nélkülözhetetlen hogy beépítésre kerüljön a napi rutinba a kétszeri fogmosás.

Arra pedig hogy a fogmosás időtartama ne legyen túl rövid, már számos alkalmazás és eszköz van a segítségünkre. Ilyen például fogorvosaink által is ajánlott Oral-B Genius 8000N készülék. Ennél a készüléknél már egy külön telefonos applikáció is található, ami bluetooth segítségével kommunikál magával a fogkefével.

4. Használjuk kis méretű, puha sörtéjük fogkefét, hogy így óvjunk az ínyünket és a fogzománcot

5. Kísérletezünk plakk festő tablettákkal. Így megláthatjuk hogy pontosan hol halmozódott fel baktérium réteg a fogunkon

6.Félévente látogassuk meg fogorvosunkat egy-egy kontroll vizsgálatra vagy fogkő leszedésre

Forrás: Dr med Dániel