Fogselymezés titkai

fogselyem, selyem, fogtisztítás

Hiába tűnik úgy hogy nem nagy ördöngösség a fogselymet használni, még is sok apró hibát vétünk és így akár többet árthatunk vele mint használunk. Hogy elsajátítsuk a helyes fogselymezési technikát hosszú és kitartó munkát igényel.

Ha ellátogat a Hegedűs Dental rendelőjében, magasan szakképzet fogorvosaink készségesen tanítják meg Önnek a helyes fogápolási technikákat. Fogaink teljes védelme érdekében viszont, a helyes és rendszeres fogtisztítás mellett még egy nagyon fontos dolgot muszáj betartanunk. A fogaink teljes körű védelme érdekében elengedhetetlen, hogy legalább fél évente megjelenjünk fogorvosunknál egy kontroll vizsgálaton.

A kontroll vizsgálaton mindamellett hogy a tapasztalt fogorvos kollégánk átellenőrzi az Ön fogait általában javasolt egy fogkő eltávolítás. Kevesen tudják hogy a fogkő nem csak esztétikailag rontja mosolyunkat. A fogkő ad termékeny felületet a különböző baktériumok számára, így gyakran emiatt tud caries vagy más szóval szuvasodás kialakulni.

Az alábbiakban megosztanánk pár hasznos tippet ehhez a fogtisztítási művelethez.

  • Mindig használjunk tiszta fogselymet

Hisszük vagy sem ez egy igen fontos pont. Mivel ha nem használunk minden fogközhöz tiszta fogselymet, az egyik fogközből kitisztított lepedéket és lerakodást könnyet átvihetjük a másik fogközbe.

A helyes technikai a következő lenne a bal középső ujjunkra tekerjük fel az elhasznált részt, így a két ujjunk között nullára csökkentjük a távolságot. Ez után pedig a jobb középső ujjunkról tekerjünk le egy vagy két hurkot így a két ujjunk között újra 5-6 centiméternyi friss fogselyem lesz.

  • Tekerjük fel az ujjunkra a fogselymet

Ha a fogselymet nem tekerjük fel az ujjunkra nem fogjuk tudni megfelelően megfeszíteni illetve megtartani. Az a megfelelő ha nagyjából 40 -60 cm fogselymet használunk. Az egyik végéből egy – két huroknyit tekerjünk fel a bal középső ujjunkra,  2-3 hurkot pedig a jobb középső ujjunkra, a többit pedig hagyjuk lógni.  Arra mindig figyeljünk hogy a két ujjunk között nagyjából 5-6 cm-nyi friss fogselyem legyen.

Ezek után, ha már mind a két ujjunkra fel van tekerve a fogselyem akkor a vagy a mutató- vagy pedig a középső ujjunkkal támasszuk alá a szállat attól függően hogy melyik részt szeretnénk tisztítani. Ha a felső fogsorunkat tisztítjuk akkor a két hüvelyujjunkkal alulról támaszuk meg a szállat ha pedig az alsót akkor a két mutató ujjunkkal.selyem, fogtisztitas, fogaszat, fogselyem

  • Mindig viaszolt fogselymet használjunk

Persze ez nem szent írás viszont nagyban megkönnyítheti a helyzetünket ha ilyen fogselymet használunk. A viasszal bevont fogselyem sokkal könnyben csúszik a fogközökben illetve sokkal precízebb mozdulatokat tudunk vele végezni.

Az hogy egy fogselyem viaszolt vagy sem mindig fel van tüntetve a dobozán.

  • Használjunk minden nap fogselymet

Ahogy fogat mosni is minden nap kell, úgy fogselymezni is folyamatosan kell.  Ha sikerül beépítenünk a mindennapi rutinunkba komoly lépést tehetünk a fogaink megőrzése érdekében. Persze ez nem váltja ki a folyamatos kontroll vizsgálatokat illetve a fogkő leszedést.

  • A megfelelő mozdulatokkal tisztítsuk a fogközeinket

Ha odafigyelve, óvatosan becsúsztattuk a fogselymet a fogközünkbe a fogselymet feszítsük neki az egyik fog oldalsó részéhez és itt végezünk vízszintes irányú mozdulatokat. Majd ha ezzel megvagyunk akkor tegyünk így a másik fog oldalsó részével is.

Viszont ne felejtsük el hogy nem csak a fogakat kell megtisztítani, hanem az íny alatti részéket is . Ebben az esetben viszont kicsit másképp kell mozgatnunk a fogselymet mert itt nem vízszintesen hanem függőleges irányban kell  lepedéket eltávolítanunk. Ha helyesen végezzük ezt a folyamatot meglátható hogy innen is mennyi lepedék távolítható el.

  • Ne nyomjuk a fogselymet túl erősen a fogközeinkbe

Előfordul hogy ezért mellőzük a fogselymezést mert vérzik tőle az ínyünk. Ez viszont gyakran a helytelen technikának köszönhető. Ha túl erősen nyomjuk be a fogselymet a fogközeinkbe akkor könnyen megsérthetjük az ínyt és ettől elindulhat a vérzés.

A vérzés másik oka általában még az  lehet hogy bár nem látjuk de mégis gyulladásban van az íny.

Ha annak ellenére is fent áll a fogínyvérzés, hogy óvatosan végezzük ezt a rutin műveletet, mindenképpen látogassa meg fogászatunkat, ahol magas szakértelemmel rendelkező kollégáink egyéb kezelésekkel meg tudják Önnek szüntetni a fogínygyulladást.

 

Forrás: Dr med Máté