Egy tanulmány váratlan összefüggéseket tárt fel.

Noha úgy vélekedünk, hogy ha fogtömésünk kilazul az vagy a silány minőségű tömő anyagnak, vagy pedig fogorvosi munka hiányosságának köszönhető, mégis sokkal komolyabb dolgok állnak a háttérben.  Egy klinikai tanulmány szerint fogtömésünk elvesztésében sokkal nagyobb jelentőséggel bír a dohányzás, alkoholfogyasztás de akár a genetika is.

A fogtömések kilazulásához majd a későbbi elvesztéséhez leggyakrabban az un. másodlagos fogszuvasodás vezet illetve a fogtömés anyagának elválása a természetes fogtól.  Néhány vélekedés szerint a régi amalgám tömések esetén kevesebb ilyen eset alakul ki mint a modern kompozit töméseknél, de az amalgám tömés már nem alkalmazható a tömés higanytartalma miatt.

Hogy pontosan lássák hogy mi okozza a fogtömések kilazulását, illetve hogy van-e bármilyen ismétlődő tényező a kutatót a fogtömés, fogtömés kiesése, fogtömés ellenőrzésepittsburgh-i fogászati iskola páciensek kartonjait vizsgálták öt évre visszamenőleg. A vizsgálat során megtekintették a páciensek DNS állományát, az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikat.

A kartonok vizsgálata alapján nincs különbség a kompozit vagy amalgám tömések kilökődésének rátája között. Ennek tekintetében elmondható, hogy a modern kompozit tömések ugyan olyan tartósak és időtállóak mint a korábbi amalgám tömések.

Az elemzésekből kiderült hogy a fogtömést követő két évben jóval magasabb volt a fogtömések kilökődésének aránya azoknál a pácienseknél akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt vagy akik rendszeresen dohányoznak.

A vizsgálatok során genetikai különbségekre is felfigyeltek, bár ennek igazolásához még további tanulmányok elvégzésére van szükség.

E tekintettben tehát elmondható hogy életmódbeli szokásaink jóval több esetben befolyásolják precízen kialakított fogtöméseink élettartalmát, mint maga az anyag amit a fogorvos használ.

Persze nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy habár a pillanatnyi fájdalom és probléma megoldásra kerül egy-egy töméssel, mekkora jelentősége van a folyamatos kontroll vizsgálatoknak és fogkő leszedésnek.