Ismerős lehet az érzés, amikor hirtelen ütés vagy ráharapás következtében leválik egy darabka a fogunkból. Szerencsére van megoldás a letört fog pótlására, mindenesetre kellő óvatossággal és a fogak karbantartásával érdemes megelőzni az effajta baleseteket.

De mitől törik le a fog?

Ha a fog tömése pontatlan, például túl magas, akkor extra terhelés éri, amikor ráharapunk. Ez idővel a fog megrepedéséhez, majd letöréséhez vezethet. Egy másik ok, ha a fog falai meggyengülnek, főleg gyökérkezelt fogak esetén. Ilyenkor ugyanis a fognak már nincs vérellátása, és erősebb harapások esetén is letörhet. De a fogcsikorgatás, a hirtelen a fogra nehezedő nyomás vagy ütés is okozhat fogleválást. Ezeket a baleseteket sajnos sokszor lehetetlen elkerülni, és a kezelés során rendkívül körültekintően kell eljárni.

fogfájás, letört fog, fogászat

Letört fogak mellékhatásai

A letört fog nagyon érzékeny, fájdalmas is lehet, attól függően, hogy a törés milyen mértékű, mekkora területet érint. Ha egy fogból letörik egy darab, akkor a nyelvvel is érezhetővé válik a csonk éles, karcos felülete. Ez komoly sebeket okozhat a nyelvnek, illetve a nyálkahártyának is. A nyelvet folyamatos karcolások érhetik, ami fájdalmas és nehezen gyógyul.

De nem csak a szájüreg sínyli meg a letört fogak hatásait. A törés mentén kieső rágófelület befolyásolja a rágást is, így az emésztést is. A foghiány mindemellett okozhat fogelmozdulást is, amikor az alatta, illetve felette lévő fog elindul, hogy betöltse az űrt, és a harapás ismét tökéletes legyen.

Ugye van megoldás?

Természetesen a letört fogak helyrehozatala megoldható fogászatunkban. Először megvizsgáljuk, mi okozta a törést és milyen mértékű a probléma, alakult-e ki gyulladás a gyökérnél.

Ha szuvasodás okozta a törést, és ideget ért, akkor gyökérkezelésre van szükség. Erre készítünk egy úgynevezett onlay betétet, ami egy fogtechnikus által készített préskerámia alapú fogbetét. Ha egy ráharapás okozta kisebb fogletörésről van szó, akkor fogszínű, esztétikus tömőanyaggal pótoljuk.

Ha a törés fogcsikorgatás okozta fogletörések pedig már a nap közben is hordható műanyag sínnel is jól kiküszöbölhetőek.