Fogainkon is múlhat, ha korábban születik a baba

Fogászat, fogbetegségek megelőzése

Baby and his mother

Ha eddig azt hittük, hogy a legnagyobb rizikótényezők a terhesség alatt az alkoholfogyasztás, dohányzás vagy a korábbi vetélések, akkor tévedtünk. Nem véletlenül javasolják a kismamáknak, hogy várandósságuk idején – de leginkább a fogantatás előtt – keressék fel fogorvosukat, és ellenőriztessék fogaik állapotát. A Semmelweis Egyetem egyik friss közleményéből ugyanis kiderül, hogy a fogágy gyulladása is növelheti a koraszülés kockázatát, és újszülött súlyát is befolyásolhatja.

Dr. Gera István, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint önmagában az, hogy a kismamának krónikus fogínygyulladása van, még nem vezet koraszüléshez, viszont rizikótényezőnek számít. A probléma az, hogy „a fog és az íny között egyre mélyebb lesz az ínybarázda, baktériumokkal teli ínytasak alakul ki, amely látens gyulladást okoz a szervezetben. A baktériumok folyamatosan ürülnek a vérbe, ezáltal megnő a prosztaglandintermelés, amely hat a méhösszehúzódásra, a burokrepedésre, a méhlepény leválására, vagyis a vártnál előbb indulhat meg a szülés, és kisebb súllyal jöhet világra a baba”. (forrás: origo.hu/egészség)

A probléma hátterében állhat az is, hogy sok várandós nő, miután észleli, hogy begyulladt az ínye, kímélni kezdi a fájó részt, kerüli fogmosáskor. Pedig az így megmaradt lepedék további gyulladáshoz vezethet, illetve a szájban lévő szénhidrát lebontásakor sav termelődik, ami szintén fogszuvasodást okoz. Érdemes tehát, még ha kicsit kellemetlen is, de átmosni a gyulladt ínyt, és olyan fogkrémet választani, ami összehúzza ezeket a gyulladt szöveteket.

A közleményben olvasható az is, miszerint tévhit, hogy a magzat a fejlődéséhez az anya fogazatától vonja el a kalciumot és a foszfátot. A fogromlás okai sokkal inkább a kismama rosszulléteit követő hányás, a megváltozott táplálkozási szokások és a szénhidrátdúsabb étkezés.

Fontos tehát, hogy a kismama az esetleges hányás, és az étkezések után várjon legalább fél órát, mielőtt fogat mos. A savak, amelyek ilyenkor keletkeznek, kioldják a kálciumsókat, amelyeket a fogkefe letisztít a fogakról, így azok nem tudnak beépülni. A legjobb, amit tehetnek, ha étkezés után isznak egy kis vizet és várnak kicsit.Fogászat, fogbetegségek megelőzése

Azonban mindennél többet ér, ha még a fogantatás előtt rendbe tetetik fogaikat, elkerülve ezzel a fogromlás kockázatát, ezzel együtt a baba megfelelő fejlődését is támogatják.