Sokkal többet jelent fogaink állapotában, ha boldog és értékes párkapcsolatban élünk mint, ahogy gondolnánk. Jobban odafigyelünk a fogápolásra.

Az Ausztrál Queensland Egyetem tanulmánya szerint szoros összefüggés lehet az egészséges fogak és a szerelmi életünk között.

A UQ  kutatója, Grace Branjerdporn azt tanulmányozta, hogy egy kapcsolat dinamikája milyen módon befolyásolja azt, hogy hányszor látogatjuk meg a fogorvosunkat. A kimutatások alapján határozottan megállapítható, hogy nem csak hogy többet járunk fogorvoshoz, ha boldog párkapcsolatban élünk de akár még jobban figyelünk a napi fogápolási rutinunkra is.

szerelem, fogápolás, egészség„Azt sikerült felfedeznünk, hogy aki próbálja elkerülni az érzelmi intimitást vagy aggódik, hogy partnerük nem lesz ott amikor szükség lesz rá, sokkal hajlamosabbak a negatív szájüregi egészségre.” – mondja Grace Branjerdporn.

„Azok akik érzelmileg távolságot tartanak a párjuktól, nem szívesen látogatják rendszeresen a fogorvosukat, hiszen alacsonyabb az önbizalmuk és nem szívesen bíznak meg másokban se.”

„Ugyanakkor ha egy olyan párkapcsolatban élsz, ahol megbízol a másik személyben, így a magasabb önértékelésed , gyakrabban látogatsz el a fogorvosodhoz, magabiztosabb leszel, a fogaid és megjelenéseddel kapcsolatban így jóval több időt fogsz száni a fogaidra.” – jelentette ki Branjerdporn.

A felmérés során 265 pácienst kérdeztek meg, akik javarészt 30 éveiben voltak. A tanulmány egyik nagy meglepetése, hogy a gazdasági tényező az elvártnál jóval kisebb százalékban befolyásolja, hogy hány alkalommal megyünk fogorvoshoz. Úgy nézz ki hogy sokkal fontosabb az esztétikus megjelenés, a bizalom, mint sem a megfizethetőség.  Természetesen rendelőnkben a megfizethetőség miatt se kell aggódni, hiszen áraink kialakításakor törekedtünk arra hogy mindenki számára elérhető legyen a szép és egészséges fogsor.

De ha szerelmesek vagyunk, akkor hajlamosabbak vagyunk jobban odafigyelni a szájhigiéniánkra. Amellett hogy tényleg betartjuk a napi rutint és rendszeresen mossuk fogazatunkat, még a fogkrém használatát is fontosabbnak tartjuk.

Alapvetően csak annyit veszünk észre a fogkrém használatból, hogy kellemes lesz az illata a szájüregünknek, illetve hogy mókásan habzik tőle a szánk, hajlamosak vagyunk úgy gondolni hogy nincs is más tulajdonsága. Ennek következtében ki nem gondolta már úgy egyszer-kétszer hogy elég ha csak simán vízzel mosunk fogat. Pedig számos speciális összetevőt tartalmaz még, ami mind hozzájárul fogaink épségéhez.

A kutatók azt tervezik hogy a vizsgáltatokat Kanada területén is megismétlik, hogy minél több embernek segíthessenek ezzel a jövőben.

Forrás: Dr. med Réka