Fogmosás kihagyása – Megdöbbentő de a felnőttek fele nem mos fogat esténként

Elsőre úgy gondolnánk, hogy a fejlett országokban ez már szinte lehetetlen, viszont egy Nagy-Britannia-i felmérés szerint a felnőttek fel nem mos fogat esténként különböző kifogásokra hivatkozva, de sokan ha mosnak akkor is csak az ujjukat használják a fogkefe helyett. Még mielőtt azt hinnénk, hogy ez csak a szigetország lakóira vonatkozik, sajnos egy friss felmérés szerint hazánkban is egyre rosszabb a helyzet, ha a szájhigiéniánkról van szó.

fogmosás, fogkrém, fogászatGlaxoSmithKline szájápolási termékeket készítő cég volt kíváncsi a felnőtt Nagy-Britannia-i lakosság szájhigiéniás szokásaira. A megkérdezettek 45% vallotta be hogy egyáltalán nem mos fogat esténként. A leggyakoribb ok az volt hogy túl fáradt, ez után kövezett a lustaság, majd hogy nemes egyszerűséggel egyszerűen elfelejtik.

Az érdekesség viszont nem itt kezdődött, 5 megkérdezettből 1 bevallotta hogy sima vízzel, fogkrém nélkül mos fogat, 14% pedig fogkefe nélkül csak az ujjukat használva mos fogat.

Viszont az bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 91% tisztában van vele, hogy a gyenge szájhigiénia különböző íny és fog megbetegedésekhez vezethet.

Nézzük, hogy milyen módszerek tudnak segíteni, ha már megtörtént a baj és romlanak a fogai állapota.

1.Félévenkénti kontroll

A Hegedűs Dentalnál elsősorban a megelőzést tartjuk fontosnak. Ezért magasan képzett fogorvosaink elsősorban azt tartják fontosnak, hogy legalább fél évente fontos lenne Önnek megjelelnie egy kontroll vizsgálaton. A vizsgálat során az Ön fogorvosa főleg szuvasodásra utaló jeleket keres. Ez azért fontos mert ha még időben kiderül a szuvasodás, úgy egy apró fogszínnel megegyező töméssel megoldható a probléma.

Ha már a caries a fog nagyobb részét érinti, akkor nagy eséllyel csak gyökérkezeléssel menthető meg a fog, vagy rosszabb esetben akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

2. Fogtömések

Egyszerűnek hangzik, de sajnos sok páciensünknél tapasztaltuk, hogy tudatában voltak azzal hogy valamelyik foguk lyukas, mégis egészen addig a pillanatig halogatásra került a lyukas fog betömése amíg az nem kezdett el fájni. Ha ez megtörtént akkor már elkéstünk. Amikor már fájdalmat okoz a szuvasodás akkor már jó eséllyel elérte a pulpát más szóval a fog belső részét. Ilyenkor már nem elegendő csupán a fogat betömni. Még ilyen esetben is nagy százalékban menthető a fog de egy jóval hosszabb kezelés sorozaton kell részt venni. Ez az úgynevezett gyökérkezelés.

3. Fogkő eltávolítása

Ez genetika függő. Van olyan páciensünk akinek elegendő csupán félévente vagy évente fogkő leszedésen megjelennie, mert nem képződik olyan mértékben a fogkő a fogain. De páciens körünkben található olyan beteg is akinek szinte a 2-3 havonta szüksége van fogkő eltávolításra. Ez egy teljesen fájdalommentes eljárás. Bővebben a fogkő eltávolítás menüpontban olvashatnak róla.

Forrás: Dr. med Máté