Bölcsesség fog – vele vagy nélküle?

Ha azt gondolnánk, hogy maradandó fogaink kibújása után több fogunk már nem fog nőni, tévedünk. 18 és 25 év között ugyanis mindannyiunknál megjelennek a bölcsességfogak– a szerencsésebbek minden komplikáció nélkül átesnek a „bölccsé válás” e szimbólikus szakaszán, a legtöbb embernek azonban rövid időn belül meg kell válnia bölcsességfogaitól.

De vajon miért indukálnak annyi problémát ezek a fogak? Ideális esetben ezek a nagyőrlő fogak nem okoznak semmilyen rendellenességet, tökéletesen illeszkednek a fogsorba. Ám az evolúciós fejlődés eredményeként arckoponyánk veszített méretéből, így a legutolsó, az úgynevezett “8-as” fogainknak nem mindig van elég helye ahhoz, hogy megfelelő módon tudjon kinőni.bolcsesseg-fog

Mivel sok ember szembesül ezzel a problémával, elterjedt tévhit, hogy ezek a fogak haszontalanok, nincs is igazán szükség rájuk. Pedig ha fogaink egészségesek, akkor értékes alkotóelemei a szájnak, hiszen ugyanúgy vesznek részt a rágás és így az emésztési folyamatokban, akárcsak a többi fog.

Bölcsességfogaink kibújhatnak akár észrevétlenül is, a gondot az okozza, ha nem megfelelő helyzetben próbálnak előretörni – például teljesen vízszintesen fekszenek vagy rádőlnek az előző nagyőrlőre, befelé vagy kifelé dőlnek, vagy egyáltalán nincs helyük kinőni – részben vagy egészben bent maradnak a lágyszövetben és/vagy az állkapocsban. Legtöbbször torlódást vagy egyéb sérülést okoznak a szomszédos fogakban, az állkapocsban vagy esetleg az idegekben. Ha akadály nélkül kibukkannak, akkor is nagyon oda kell figyelni a tisztításukra, mivel leghátul találhatóak, és nem megfelelő ápolás miatt könnyebben szuvasodhatnak és hamarabb begyulladhatnak a többi fognál.

Abban az esetben, ha a fogfájás átsugárzik a torokba vagy a fülbe, és megduzzadnak a nyirokcsomók, leginkább a bölcsességfog betegségére kell gyanakodni. A fogorvos esetenként javasolhatja a bölcsességfog teljes eltávolítását, még mielőtt komolyabb tüneteket produkálna a beteg. Röntgenfelvétellel kimutatható, ha a fog gyökereinek egyszerűen nincs elég helyük a szájüregben, ilyenkor érdemesebb még a gyökér kifejlődése előtt kihúzatni a fogakat.

A bölcsességfogat, ha a korona már teljesen kint van, ugyanolyan kezeléssel távolítják el, mint egy átlagos fogat. Ha azonban a fog nem vagy csak részben tört el, akkor szájsebészeti beavatkozással tudják csak felnyitni a területet és kiemelni a fogat.

Mindenképp vigyázzunk bölcsességfogainkra, ha szerencsések vagyunk, és gond nélkül kinőttek. Ha a környéke nincs megfelelően tisztítva és emiatt szuvasodik vagy az íny környékén gyulladás lép fel, könnyen alakulhat ki gócpont, amelynek köszönhetően súlyosabb esetben alakulhat ki pl.: ízületi fájdalom vagy akár foltokban hajhullás is!
Fájdalom, gyulladás esetén a lehető leggyorsabban  keressen fel bennünket, hogy a Hegedűs Dental szakemberei minél előbb megoldják a problémáját!