Gyógymód az érzékeny fogakra

 

Ismerős az érzés, amikor jóízűen megkóstoljuk a hűsítő fagylaltot, vagy belekortyolunk a forró kávéba, és a fogainkba belenyilall a fájdalom? A sajgó érzés pillanatok alatt elmúlik, de ha nem fordítunk kellő figyelmet a tünet kezelésére, biztosan nem kerüljük el a fogorvosi széket.

fogerzekenyseg-fog-fogaszatHa külső inger hatására, tehát például valamilyen hideg vagy forró, édes vagy savanyú étel elfogyasztásakor, rövid ideig érezzük a fájdalmat, akkor fognyaki érzékenységre gondolhatunk. Jó tudni, hogy nem csak a szuvas fogaknál fordulhat elő, hogy a fogzománc a fog nyakánál elvékonyodik és a külső hatásokra különösen érzékeny foggyökért fedő cementállományban folytatódik, ahol az íny már nem fedi. Sokszor a rossz fogmosási technika okozza az íny visszahúzódását, mert így a cement kopni kezd és megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentin állomány csatornácskái a külvilág felé, érzékenységet idézve elő. Ugyanígy a rosszul záródó fogsor okozta traumás hatás következtében is repedések alakulatnak ki a zománc vékonyabb, nyaki részén, szintén érzékenységet okozva. Akkor most nézzük pár dolgot a fogérzékenységről.

A kezelés módja

Az érzékenységre a fogorvosok általában speciálisabb fogkrémet, szájöblítőket ajánlanak, amelyek helyileg szüntetik meg a fogak érzékenységét. Erősebb fájdalomnál alkalmazhatnak magas fluoridtartalmú speciális lakkokat. A nagyobb kiterjedésű kopás vagy súlyosabb zománchiány esetén ezeket az érzékeny területeket mindenképpen tömőanyaggal kell elszigetelni a külső ingerektől.fogerzekenyseg-fog-fogaszat-2

Mindenekelőtt azonban a legfontosabb, hogy helyes technikával mossunk fogat-így nagy eséllyel megelőzhetjük az érzékenységet. Lehetséges, hogy túl erős sörtéjű a fogkefénk, cseréljük közepesre, vagy puhára! A vízszintes irányú súrolás helyett mossuk fogainkat körkörösen vagy söprögető módon! Ügyeljünk a fogközök tisztítására, a fogselyem helyes használatára is! Szükség esetén forduljunk dentálhigiénikushoz, vagy fogorvoshoz, aki megfelelő szakértelemmel tudja megtanítani a technikát, illetve megállapítja, hogy a jelenség hátterében fogérzékenység, szuvasodás áll-e, vagy esetleg komolyabb betegség.