Cirkon korona Budapest belvárosában

Cirkon Korona Fogászat Budapest Dental

A megfelelő szájhigiénia mellett is előfordulhat, hogy szüksége lehet cirkon fogpótlására. Hiszen egy fogszuvasodás vagy bármilyen külső behatás, esetleg gyökérkezelés következtében meggyengült vagy sérült a foga, akkor a további védelme érdekében lecsiszolja fogorvosunk a fogát és koronát ragasztanak fel rá.

Ezzel maga a fog megtartása válik elérhetővé. Legyen szó bármilyen fogpótlásról természetes, hogy Ön is azt szeretné, hogy szinte senki ne vegye észre a pótlást. Ha a technológia engedi akkor erre nyújt tökéletes megoldást a cirkóniumból készült korona vagy híd. Az ilyen típusú pótlásnál az eredeti alak, forma és szín is kialakítható, tehát a legavatottabb szemek sem veszik észre, hogy fogpótlása van.

A másik és talán egészségügyileg a legfontosabb tényező, hogy ez a fogkorona nem tartalmaz fémet, így az teljesen allergiamentes. Korábban számos olyan esett történt, hogy a páciensek fogpótlásra lett volna szüksége, de szinte lehetetlené vált a sérült vagy hiányzó fog pótlása mert fémallergiába szenvedett. Nem is gondolná, hogy társadalmunk mekkora részét érinti a fémallergia. A cirkon fogpótláshoz használt cirkóniumot cirkon homokból és cirkon földből nyerik. Így ennek a két alapanyagnak a szemcsemérete és tisztasága garantálja a cirkon koronák tökéletesen élethű kinézetét és tartósságát. 

Azt kevesen tudják hogy a cirkónium-oxid olyan erős anyag hogy akár az acélt is képes átvágni. A cirkon kémia tulajdonságának köszönhetően elég erős ahhoz, hogy akár egy teljes fogsor készíthető legyen belőle. Vannak olyan pótlások vagy foghiányok amik sajnos továbbra sem oldhatóak meg cirkóniumból de azért az esetek nagy százalékában tökéletes megoldás. Ez abból adódik, hogy habár rendkívül erős az anyag még is elégé „rideg”. A nagyobb foghiányok áthidalására viszont szükség van a pótlás egy bizonyos mértékű rugalmasságára, hogy elviselje a rágás során keletkezett erőket.

A Hegedűs Dental rendelőjében a cirkon koronák és hidak CAD/CAM technológiával készülnek. Ennek köszönhetően pontosan illeszkednek a lecsiszolt csonkokra. Maga a technológia még nem lenne elegendő a hibátlan pótláshoz, szükséges még a magas szakértelem is. Rendelőnk és fogtechnikai laborunk kifejezetten az ilyen jelegű koronákra és hidakra specializálódott, tehát fogorvosaink szakértelme kiemelkedő ezen a területen.

A cirkon korona szinte egyet jelent a tartóssággal. Amellett hogy teljesen élethű és a valódi fog esztétikáját nyújtja szinte 100 évig is megfelelő lehet. Ha a megfelelő kontroll vizsgálatokat és a rendszeres fogápolási tanácsainkat betartja, a cirkóniumból készült fogpótlása akár 100 évig is hordható. A fogpótlások esetén azért van szükség a cserére, nem tökéletes a fogszéli záródás, így baktérium kerülhet a korona alá. A baktérium jelenléte pedig mivel esélyünk sincs arra, hogy kitisztítsuk carieshez vezet. Ha a csonk vagy pillér fog tömésre szorul, akkor nagy százalékban el kell távolítani a koronát és a szükséges kezelések után egy újat kell készíteni.

Mivel a cirkon koronát CAD/CAM eljárással készülnek, így fogszéli záródás hiányáról nem beszélhetünk. A korona pontosan az Ön lecsiszolt fogára fog illeszkedni.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fogpótlás terén a cirkon korona a legjobb megoldás. Az így elkészült tartós és természetes hatású cirkon korona képes visszaadni az eredeti fogak szépségét és tökéletességét!

Forrás: Dr med Dániel