Nyelvtisztítással a rossz lehelet ellen!

 

Felnőttként szerencsére már nem divat kiölteni a nyelvünket a másikra, és talán szerencsés is, mert ki tudja, milyen reakciókat váltana ki. A nyelvünkön letapadt lepedék ugyanis igen kellemetlen jelenség, látványos és visszataszító egyben. Ráadásul a kellemetlen szájszag egyik fő okozója. De tehetünk ellene!

Nem is gondolnánk, hogy fogmosás közben csupán néhány plussz mozdulattal a nyelvünket is érdemes megtisztítani a lepedéktől. Miért? A rossz lehelet csupán az egyik probléma, ennél súlyosabb, hogy a nyelvünkön lévő baktériumok hosszú távon fogkőképződéshez, fogágybetegséghez, akár fogelvesztéshez is vezethet, bármely fogászati betegség pedig gócpontként gyulladásos állapotot tarthat fenn a szervezetben.nyelvtisztitas_fogaszat_akcio_budapest_fogtomes

A nyelvünk tisztasága tehát ugyanúgy alapvető eleme az egészséges szájhigiénének, mint a fogunk, ínyünk ápoltsága. Ha a rendszeres fogmosás ellenére sem friss a leheletünk, de gyomorproblémánk és romló fogunk sincs, akkor minden bizonnyal a nyelven felgyülemlett baktériumok okozzák a rossz szájszagot.

 

Vizsgáljuk meg a nyelvünket!

 

Javasoljuk, hogy már a legközelebbi fogmosás után vizsgálja meg a nyelvét is: van rajta lepedék? És milyen színű? A fehéres-szürkés lepedék gombás fertőzés jele lehet, amely akár az egész tápcsatornát megfertőzheti, emésztési zavarokat, puffadást okozva. A vöröses, körülírt foltok vírusfertőzés jelei is lehetnek. De jó hír, hogy rendszeres átdörzsöléssel megszüntethető a lepedék felhalmozódása.

 

Hogyan tisztítsuk a nyelvet?

 

Ma már számos olyan fogkefe közül választhatunk, amelynek a hátoldalán érdes felületet alakítottak ki, éppen a nyelv területének a tisztítására. De ugyanúgy alkalmasak a fogkefe sörtéi is, arra azonban mindkét esetben figyeljünk, hogy használat után alaposan mossuk át a fogkefét. A nyelvhát dörzsölése szájöblögetéssel kiegészítve hozzátartozik a megfelelő szájhigiéniához, hiszen eltávolítja a baktériumok egy részét.

Pár pillanat csupán az életünkből, de a nyelvtisztítással hosszú távon megőrizhetjük szánk flóráját, a kellemetlen szájszagot friss lehelet váltja fel, és többet teszünk fogaink, ínyünk megóvásáért.