Cumizzon a gyermek vagy sem?

Manapság igen megosztó a téma, bár a cumipárti kismamák szerencséjére feltalálták a fogszabályozós cumikat, amivel némiképp megnyugtatják a lelkiismeretünket-nem tesznek vele annyira rosszat gyermekük fogainak fejlődésében. Érdemes azonban odafigyelni néhány fontos szempontra!

cumi, fogaszat, gyerek

Ha cumit választunk, ne elsősorban annak dizájnos kinézete legyen a döntő! Fontos, hogy a kicsi szájpadlása, ínye és fogai

megfelelően fejlődjenek. Az orvosilag formatervezett cumik csomagolásán is fel van tüntetve, hogy védi a baba fogait, emellett jellemzően laposabb a kialakítása. A fogszabályozós cumi összeharapható és szimmetrikus, s megelőzi a nyitott harapást. A még szopó babáknál a legideálisabb, ha a cumi a mellbimbó formájára hasonlít. A cumi szellőzése is fontos, hogy hogyan lehet eltávolítani a belsejéből a bekerült folyadékot és a levegőt. A legtöbb cumi levegőztető rendszerrel készül, tehát a külső része, a pajzs is több helyen ki van lyukasztva, ezen keresztül szabad a légáramlás, így az odakerülő nyál nem fogja irritálni kisbabánk bőrét.

Ha szem előtt tartjuk a kicsi fogacskák fejlődését, fontos tudni, hogy a cumi használata egy bizonyos életkoron túl már ártalmas lehet. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban. A cumi persze hasznos dolog, hiszen segít megnyugodni, sok esetben elaludni a babának. Ezzel nincs is gond, ám amikor megindul a fogacskák kibújása, lehetőleg hagyjuk el a cumi használatát! Ugyanúgy, mint az ujjszopás a cumi a kibújó fogacskákat kitámasztja, és előrenyomja. Ebből alakul ki a pókharapás (a felső fogsor középső fogai előreállnak).

És még egy hasznos tipp: a cumikat félévente minimum le kell cserélni, a köztes időben pedig rendszeresen tisztítsuk – meleg szappanos vízzel – és fertőtlenítsük őket!