A fogaink épsége érdekében, oda kell figyelnünk arra, hogy mit iszunk!

Kevés ember van, aki ne szeretné a kólát, még kevesebb, aki ha nem is a közkedvelt szénsavas italnak, de egy zamatos gyümölcslének ellen tudna állni néha. A hangsúly természetesen a gyakoriságon van, hiszen aki mértékletesen fogyasztja a cukros üdítőket, energiaitalokat, leveket, annak igazából nem is kellene tovább olvasnia ezt a cikket.

Ugyanakkor érdekes és tanulságos az a temérdek kutatás, amelyek évek során mind bizonyították a cukros üdítők fogakra, fogzománcra gyakorolt hatását. Bármilyen meglepő, ebbe a csoportba tartoznak a 100%-os gyümölcslevek és a diétás kóla is, holott sokan azt gondolják, ezekben a nedűkben nincs vagy alig található cukor, bátran fogyaszthatják korlátok nélkül-sőt, még el sem híznak tőlük.

Azonban ha rendszeresen, napi szinten iszunk ezekből az italokból, akkor ezek a savas kémhatású innivalók fogérzékenységet okoznak, felmarják a fog zománcrétegét és károsítják a foggyökeret is. Az egyik legnépszerűbb kísérletben egy kihúzott fogat áztattak hosszabb időre, nagyjából egy napra az említett italokba. Félreértés ne essék, a fogak a való életben természetesen nem élettelen közegben vannak, és nem áznak naphosszat a cukros levekben, de a hosszú távú romboló hatást mindenképpen jól szemlélteti a kísérlet.

kóla, fogászat, Hegedűs Dental

Tehát, a fog 25 órán keresztül ázik 100%-os almalében, klasszikus és diétás kólában, energiaitalban és sportitalban, majd megvizsgálják, hogy a foggyökeret borító fogcement és a fogzománc mennyire mélyen erodálódott. Nos, meglepő, de a fogzománcot a sportital károsítja legjobban, ezt követi az energiaital és a kóla. Némileg kisebb kárt okoz a diétás kóla és végül az almalé.  A fogcement esetében hasonló a sorrend, csak helyet cserél a sorban az almalé a diétás kólával.

Hogyan előzhetjük meg a bajt? Ahogy azt már említettük, a mértékletesség nagy úr, de sokat segít a rendszeres fogmosás is, de ezzel óvatosan kell bánni. Közvetlenül a savas kémhatású italok elfogyasztása után ne mossunk fogat, mert ezzel károsítjuk a fogzománcot. Egy sima vizes szájöblítés, vagy egy pohár víz, tej elfogyasztása semlegesíti a kémhatást, a fogmosást pedig fél óra elteltével ajánlott megejteni.