A fogselyem nem luxus, hanem mindennapjaink része

Sokan azt gondolhatják, hogy a fogselyem használata amolyan úri módi, hiszen drága, nem beszélünk annyit róla és különben is, miért ne lenne elég napi szinten csak fogmosással szinten tartani szánk higiéniáját?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogak állapotának milyen, sok esetben negatív hatásai vannak: egészségtelen, hiányos fogazattal nehézkes a rágás, a fogágybetegségek miatt meglazult fogakkal módosul a hangképzés, a hiányos fogsor, a rossz lehelet esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, míg egy gyulladásos góc számos testi tünet okozója lehet.

A jó hír, hogy ma már rengeteg féle fogselyem kapható a boltokban, egyes, akár sajátmárkás termékeknek az ára is elfogadható. A rossz hír, hogy sajnos egyáltalán nem mindegy, milyen fogazathoz, ínyhez, milyen fogselymet használunk. A legtöbb szakember az úgynevezett hengeres alakú fogselymet ajánlja, amelynél a kis szálak közé akad be a lepedék, így könnyű eltávolítani. Viszont azoknál, akiknél a fogközök inkább szűkek, mivel a hengeres fogselyem nehezebben fér be, használhatják a lapos verziót is.

Elterjedt verzió a viaszolt fogselyem is, amelynek csúszóssága miatt könnyebb a behelyezése, viszont a hátulütője, hogy a lepedék sem ragad meg rajta teljes mértékben. Az úgynevezett keretbe fogott fogselyem könnyen felsértheti az ínyt, kezdőknek ez nem ajánlott.

A fogszabályzó vagy a híd fogpótlás sem akadály a fogselyem használatban: ehhez egy speciális, 3 szakaszos terméket ajánlanak: nagyon puha, nagyon szálas rész és a végén egy kicsit megkeményített befűző rész. Ennél a végződésnél fogva könnyen be lehet fűzni a selymet a fogszabályozó illetve a fogpótlás alá.

Hogyan használjuk?

Fontos megérteni, hogy fogselyem alkalmazásakor nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogközt közrezáró két szomszédos fog oldaláról tisztítjuk le a fogkefével nehezen elérhető lepedéket. A fonalat ne oda-vissza mozgassuk, mert így csak kopást idézünk elő a fogzománcon. Csak húzzuk az íny felől a fog felszíne felé a rátapadt dolgokkal együtt. Az, hogy a nap melyik szakában használjuk a fogselymet, tulajdonképpen mindegy, a legjobb az esti tisztításnál, de akinek van rá módja, ideje, minden fogmosás után vagy előtt nekiállhat. Lényeges azonban, hogy a fogselymezés nem helyettesíti a fogmosást, ketten együtt viszont csodákra képesek a száj higiéniájának fenntartásában.