A fogselyem nem luxus, hanem mindennapjaink része

Sokan azt gondolhatják, hogy a fogselyem használata amolyan úri módi, hiszen drága, nem beszélünk annyit róla és különben is, miért ne lenne elég napi szinten csak fogmosással szinten tartani szánk higiéniáját?

fogselyem_fogaszat_cirkon_korona_ar_Budapest_Hegedus_DentalNem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogak állapotának milyen, sok esetben negatív hatásai vannak: egészségtelen, hiányos fogazattal nehézkes a rágás, a fogágybetegségek miatt meglazult fogakkal módosul a hangképzés, a hiányos fogsor, a rossz lehelet esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, míg egy gyulladásos góc számos testi tünet okozója lehet.

A jó hír, hogy ma már rengeteg féle fogselyem kapható a boltokban, egyes, akár sajátmárkás termékeknek az ára is elfogadható. A rossz hír, hogy sajnos egyáltalán nem mindegy, milyen fogazathoz, ínyhez, milyen fogselymet használunk. A legtöbb szakember az úgynevezett hengeres alakú fogselymet ajánlja, amelynél a kis szálak közé akad be a lepedék, így könnyű eltávolítani. Viszont azoknál, akiknél a fogközök inkább szűkek, mivel a hengeres fogselyem nehezebben fér be, használhatják a lapos verziót is.

Elterjedt verzió a viaszolt fogselyem is, amelynek csúszóssága miatt könnyebb a behelyezése, viszont a hátulütője, hogy a lepedék sem ragad meg rajta teljes mértékben. Az úgynevezett keretbe fogott fogselyem könnyen felsértheti az ínyt, kezdőknek ez nem ajánlott.

A fogszabályzó vagy a híd fogpótlás sem akadály a fogselyem használatban: ehhez egy speciális, 3 szakaszos terméket ajánlanak: nagyon puha, nagyon szálas rész és a végén egy kicsit megkeményített befűző rész. Ennél a végződésnél fogva könnyen be lehet fűzni a selymet a fogszabályozó illetve a fogpótlás alá.

Hogyan használjuk?

Fontos megérteni, hogy fogselyem alkalmazásakor nem a fogközt tisztítjuk, hanem a fogközt közrezáró két szomszédos fog oldaláról tisztítjuk le a fogkefével nehezen elérhető lepedéket. A fonalat ne oda-vissza mozgassuk, mert így csak kopást idézünk elő a fogzománcon. Csak húzzuk az íny felől a fog felszíne felé a rátapadt dolgokkal együtt. Az, hogy a nap melyik szakában használjuk a fogselymet, tulajdonképpen mindegy, a legjobb az esti tisztításnál, de akinek van rá módja, ideje, minden fogmosás után vagy előtt nekiállhat. Lényeges azonban, hogy a fogselymezés nem helyettesíti a fogmosást, ketten együtt viszont csodákra képesek a száj higiéniájának fenntartásában.