Türelem és leleményesség-így szoktassuk fogmosásra a gyereket

Sokan azt gondolják, hogy egy hat hónapos kisbaba fogainak ápolása lehetetlen küldetés. Pedig némi ügyességgel és türelemmel csupán pár percet vesz igénybe. Érdemes észben tartani, hogy a babák mindent játszva szeretnek megtanulni, szinte észrevétlenül-hát ezért kell leleményesnek lennünk.

A fürdetés szeánsza közben, amikor akaratlanul is beszélgetünk csemeténkkel, ösztönözhetjük arra, hogy nyissa nagyra a száját, sőt, ha megmutatjuk neki, hogyan, valószínű utánozni fog bennünket. Ha nem áll kötélnek, akkor a szája sarkát finoman megpöckölve is elérhetjük, hogy kitátsa a száját, és ekkor néhány gyors mozdulat erejéig megmossuk a pici fogakat és az ínyt. Ehhez természetesen szükséges egy jó minőségű babafogkefe, ami semmiképpen sem irritálja a baba száját és ínyét.

A mozdulatsort addig végezzük játszva, nevetve, amíg a baba jól érzi magát a szituációban, de ne erőltessük rá, ha éppen nincs hozzá hangulata. Ha egy-két nap ki is marad a fogmosás, az sem tragédia, a lényeg a hozzászoktatás. Mindenesetre érdemes egyre sűrűbben megpróbálni, hogy a babában rögzüljön a fogmosás élménye.

Fogmosás - Hegedus Dental - Cirkon korona12 hónaposan a babák már szinte igénylik a fogmosást-persze, hiszen ügyesen rászoktattuk őket. Ilyenkor már automatikusan kinyitja a száját, engedi, hogy megtisztítsuk a fogait és az ínyét. Ekkorra már rutin feladattá válik a fogmosás.

Érdemes ilyenkor a kezébe is adni néha a fogkefét, hiszen mint eddig is, ha látja, hogy mi a szánk elé  tartjuk a fogkefét, és megmossuk a fogainkat, ugyanúgy utánozni fog bennünket, mint pár hónapos korában. Hagyjuk önállósodni, hatalmas élmény lesz számára, ha egyedül is képes lesz megcsinálni azt, amit a felnőttek. Javasolt együtt fogat mosni, így még jobban megkönnyítjük számára a tanulást. Akkor se essünk kétségbe, ha nem mindig sikerül rávennünk a fogmosásra, mert egyszerűen nyűgös, vagy beteg. Soha ne erőltessük, de törekedjünk a napi szintű fogmosásra! Használjunk kellemes ízű kisgyermek fogkrémet.

Ha gyermekünk eléri az egy éves kort, és még nem tanítottuk meg fogat mosni, akkor mindenképp kezdjünk hozzá! Ne feledjük, amit kiskorunkban megszoktunk és megszerettünk, azt felnőtt korunkban is szokásnak, természetes feladatnak tekintünk majd.