Ráérünk még arra! – de mégis, mikor cseréljük fogkefénket?

 

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a mindennapi életben a kezünkön kívül a szánk találkozik a lehető legtöbb baktériummal. Akár evés közben is rengeteg kórokozó kerül a szervezetünkbe, de ezek ellen immunrendszerünk megfelelő módon képes védekezni. Nem árt azonban, ha tudjuk, az étkezések utáni tiszta fogkefe használatával ezen felül is sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért és egészségünkért.

Persze csak akkor, ha fogkefénket folyamatosan tisztán tartjuk, és kellő időben le is cseréljük. Mire érdemes tehát odafigyelni?
Ha az étkezések után fogat mosunk, a baktériumok, gombák, kórokozók a fogkefe sörtéi között élnek tovább. Ha a fogmosások között, illetve után nem tisztítjuk meg a fogkefét, vagy nem tud megszáradni, akkor bizony táptalajt biztosítunk a baktériumoknak, melyek a következő alkalommal, mikor fogat mosunk, visszajutnak a fogainkra.

fogkefe_akcio_cirkon_korona_hegedus_dental

Közvetlenül a fogmosás után a fogkefét erős vízsugár alá kell tartani, így alaposabban át tudjuk öblíteni. Fontos szabály, hogy hagyni kell kiszáradni, méghozzá függőleges helyzetben (pohárban) így elpusztulnak a rajta lévő baktériumok. Viszont, ha párás a környezet, az is lehetséges, hogy még fél nap múlva sem szárad ki. Sokan emiatt egyszerre több fogkefét is használnak, pl. reggelit és estit. Jó, ha a család külön pohárba tárolja a fogkeféit, így a baktériumok nem terjednek át egyik fogkefefejről a másikra.

Ha elutazunk, fontos, hogy jól szellőző fogkefetartóba szállítsuk és tároljuk a fogkefét, hogy az kellőképpen meg tudjon száradni, így a kórokozók eltűnjenek róla. Ha a fogkefe nem száradt meg, akkor „tűzoltó” megoldás lehet, ha hidegvízzel megmossuk.

Szakértők szerint, ha megfelelően tisztítjuk a fogkefénket, akkor három havonta is elég lecserélnünk. Ekkor azonban már szükséges, mert sörtéi elkopnak, hatékonysága jelentősen csökken, és így a fogakon és a fogínyen plakk képződik a rendszeres fogmosás ellenére is. Ha a sörtéknél apró barna foltocskák jelennek meg, akkor is megérett a cserére a fogkefénk, ugyanis a foltok baktériumok, amik minden egyes fogmosáskor visszakerülnek a szervezetünkbe.

A negyedéves csere szabályát felülírja, ha náthásak, influenzásak vagyunk vagy szájüregi fertőzésen, torokgyulladáson estünk át. Ezek után feltétlenül le kell cserélnünk a fogkefénket, hiszen a baktériumok visszafertőzhetnek.

Érdekesség még, hogy a kórokozók a fürdőszobában felszálló por, pára, a WC-ből, csapból felcsapódó vízcseppek, és a párásodás segítségével is könnyen a fogkefénkre kerülhetnek. Elméletileg a WC és a fogkefe nem is lehetne azonos helyen, ami viszont az komoly problémát okozna sok háztartásban. Ezért szokták a konyhát javasolni a fogkefe tárolására.