Furcsa „zaj” éjszakánként: a fogcsikorgatás okai, kezelésestressz_fogcsikorgatas_fogaszat_Hegedus_Dental_Budapest

Érdekes megállapítás, de a fogainkra naponta mindössze nagyjából 1 órára van szükségünk: amikor étkezünk. Sokaknál azonban a harapdálás nem csak ekkor, hanem éjszaka, furcsa, akár zavaró, recsegő, csikorgó hangok kíséretében is jelentkezik. De mi áll az éjszakai fogcsikorgatás hátterében?

Talán nem mondunk újdonságot a varázsszóval: a sztressz a legfőbb kiváltó ok.   A napközben átélt belső feszültség átvetődik az izomzatra, amelyet a szervezet a fogak összecsikorgatásával próbál feloldani. Igen elterjedt, az emberek 90%-ánál legalább egyszer már előfordult. Nem kivételek a gyerekek sem, de többségüknél ez a szokás idővel elmúlik.

Mi történik fogcsikorgatáskor?

A tudományos megfogalmazás szerint a rágóizmok óriási erővel szorítják össze az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, azaz az alsó és a felső fogsort. A rágófogak felületére négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os nyomás is nehezedhet. Ha ez az erő nem rágás céljából lép fel, azaz nem tudatosan irányítjuk, akkor fogcsikorgatásról (bruxizmust) beszélünk. A kellemetlen hangkísérettel párosuló tevékenységre sokszor a partner vagy a szülő hívja fel a figyelmet, éjszaka ezt az alany nem is érzi.

A stressz azonban csak az egyik kiváltó ok lehet. Ezen felül fogcsikorgatást okozhat a fogak és az állkapocs hibás állása, a rossz felületű, túl magas tömések, inlay-k, hidak, koronák vagy a protézis. Akkor is kivizsgálásra és kezelésre van szükség, ha a fogak hibásan érintkeznek vagy rosszul mozog az állkapocs.

Az állandó igénybevétellel ugyanis a rágófelületek és a fogak elveszítik kontúrjukat, csiszolódnak, míg végül csak a foggyökér marad meg. Ez ritka ugyan, de fennáll az esélye, hogy a fogcsikorgatás következtében megváltozik a fogak állása, helyzete, egyes fogak meglazulnak. A fogcsikorgatás nem csak az állkapcsi ízületekre, hanem azok környékére is hatással van. Először megfeszülnek, majd megkeményednek a rágóizmok, aztán a nyak és torok izmai következnek. Fejfájás és krónikus fülzúgás is lehet a fogcsikorgatás következménye.

A kezelésről

 

Az éjszakai, fogsorra helyezhető speciális műanyag sínnel védhetjük a fogainkat a rájuk nehezedő nyomástól, súrlódási erőtől. Így enyhíthetőek a fogcsikorgatás tünetei. Közhelynek számít ugyan, de a stresszből fakadó rossz szokás ezzel a technikával nem szüntethető meg, főként, ha a fogcsikorgatásnak nincs úgymond „fogászati” oka. Hasznosak a relaxációs gyakorlatok, mint például a Jacobson-féle progresszív izomlazítás, a rágóizmok és az állkapocs tudatos ellazítása, az autogén tréning, a masszázsok vagy az arc tornáztatása.