Pontos képet szeretne kapni fogairól és állkapcsáról?

Bonyolult szájsebészeti műtét vár Önre, és a műtétet végző fogorvosa szeretne pontos képet kapni? Szüksége van egy precíz fogászati CT felvételre?

3dimneziós Cone Beam fogászati CT (CBCT) lehetővé teszi a legpontosabb diagnózis felállítását, és a személyre szabott kezelések megtervezését fogai kezelésekor.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Digitális intraorális röntgen Digitális panoráma röntgen Fogászati CT vizsgálat

cbct felvetel, cbct, ct, koponya, csont, allkapocsA tökéletes és megfelelő kezelések egyik legfontosabb alapfeltétele az, hogy a fogorvos tiszta és egyértelmű képet kapjon az Ön fogainak állapotáról.  A minden részletre kiterjedő diagnózis különösen fontos azokban az esetekben, ha csontpótló beavatkozásokról vagy implantátumok beültetéséről van szó.

Sőt egyes fogágybetegségek és a szájsebészeti beavatkozások esetén is elengedhetetlen a pontos és tökéletes diagnózis. Ezekben az esetekben tud megoldást nyújtani a 3 dimenziós fogászati CT felvétel. A 3 dimenziós felvétel jóval többet elárul az emberi állkapocsról, mint a hagyományos digitális panorámaröntgen.

Az elkészült fogászati CT felvétel századmilliméter pontosan meg tudja mutatni az Ön állkapcsának szerkezetét vagy akár az állkapocs csontjának pontos vastagságát és összetételét. Ez pedig kiemelkedő fontossággal bírhat, ha Ön számára fogimplantátum behelyezését tervezik vagy az állkapcsában csontpótlást szükséges végrehajtani.

Fogászati CT felvétel csak komoly beavatkozások előtt készíthető?

Természetesen nem. A CT felvétel kiemelkedő fontossággal bírhat például egy fogágybetegségben szenvedő páciens számára is. Ugyan is ilyen esetben egy panoráma röntgen felvételen sok információ rejtve marad. Ez pedig akár egy híd vagy korona felhelyezése is problémás lehet.

Foghúzás előtt is indokolt a fogászati CT

Mivel rendelőnkben arra törekszünk, hogy egy fogeltávolítás se maradjon rossz emlék vagy egy hosszadalmas és fájdalmas procedúra, így bizonyos foghúzások esetén is indokolt lehet a  Cone Beam CT felvétel. Ha már a 2 dimenziós digitális panoráma röntgenen jól láthatóan összetettnek ígérkező foghúzásról lenne szó, akkor egy CBCT felvétel segítségével sokkal pontosabb és előre megtervezett kezelést adhat Önnek fogorvosunk. Ilyen foghúzás lehet akár egy bölcsességfog eltávolítás vagy egy olyan fog ahol az arcüreg vagy ideg is érintett lehet.

ct, koponya ct, cbct felvétel

Fájdalom forrásának felderítése fogászati CT-vel

Akár egy régóta fennálló fájdalomforrás felderítésre is alkalmas lehet a CBCT felvétel.

Ilyen esetekben a fájdalom forrása általában egy régen bennrekedt foggyökérdarab vagy más oda nem illő tárgy. Ez a digitális panoráma felvételeken nem látható, a 3D CT-felvétel azonban kimutatja.

  • Kiderülhet az, mi okozza az állkapocs ízületi problémáját?
  • Vagy pedig az, hogy miért vált krónikussá az arcüreggyulladás?

Az itt leírtakból jól látható, hogy számos esetben milyen hasznossággal bírhat egy ilyen 3D  fogászati CT felvétel. A kétségtelen előnyök ellenére a CT felvétel hallatán sokakban kétség merül fel. Tapasztalatunk szerint ugyanis a CT felvételt egy hosszadalmas és komoly sugárterheléssel járó folyamatnak tartjuk. A korszerű fogászati CT felvétel készítésekor azonban erről szó sincs. Ilyen korszerű CT a CBCT felvétel készítése is.

Maga a sugár terhelése jóval alacsonyabb, mint egy normál hagyományos teljes testet felölelő CT felvételnek. Hiszen a fogászati CT felvétel esetén csupán a fej kerül leképezésre. Mégpedig a fejből is egész pontosan egy szemtől az állkapocs aljáig tartó rész. Továbbá a Hegedűs Dental rendelőjében egy rendkívül modern Gendex CT található, így ennek a készüléknek még kisebb a sugárterhelése.

A fogászati CT felvétel elkészítése

A felvétel elkészítése teljesen biztonságos, fájdalommentes és pár perc alatt elkészül. Néhány perc telik el onnantól kezdve, hogy Önt a kolléganő behívja a röntgen helységbe, majd átnyújtja Önnek a kész felvételt tartalmazó CD lemezt.

Rendelőnkben a fogászati CT felvétel készítése egy jóval kényelmesebb folyamat, mint akár egy normál digitális panoráma röntgenfelvétel készítése.

  • Itt nincs szükség arra, hogy Ön egy ráharaptatóra harapjon.
  • A Hegedűs Dental rendelőjében található készülék olyan, hogy Önnek a felvétel közben nem kell állnia, nyugodtan helyet foglalhat.
  • A 3D CT felvétel készítése közben a sugárforrás és az érzékelő a páciens feje körül körbefordulva készít felvételeket. Nagyjából 400-500 kétdimenziós képet. Ez csupán 20-40 másodpercet vesz igénybe.
  • Ezekből a felvételekből egy speciális szoftver a képek összeillesztésével hozza létre a 3 dimenziós képet, amely gyakorlatilag az Ön fogazatának és csontozatának teljes térbeli leképezését tartalmazza.

Jól látható hogy az így elkészült felvétel egy igen nagy mennyiségű adathalmaz. Ezért sajnos a normál panoráma- vagy intraorális röntgenfelvétellel ellenben, az itt elkészült felvételt csak egy egyedileg dizájnolt CD lemezen tudjunk Önnek átadni.

Amennyiben nálunk szeretné folytatni a kezeléseket akkor az Ön kezelését végző fogorvoshoz kerül a felvétel. Fogorvosa a rendelőben található számítógépen meg tudja nézni a felvételt, és ki tudja elemezni egy speciális, modern program segítségével.

icat, ct, cbct, koponya, Hegedűs Dental

koponya felvétel, koponya ct, cbct

Fogászati CT felvétel készítése elvitelre

Természetesen az is előfordulhat, hogy Önnek egy másik fogászati rendelőben van folyamatban lévő kezelése, ezért az ottani fogorvos kolléga küldte hozzánk CBCT felvételre.

Ilyen esetben sem merülhet fel semmilyen probléma, hiszen a CD lemezen az Ön felvétele mellett egy speciális I-CAT Vision program is megtalálható. Ennek a programnak a segítségével egy fogorvos kolléga ugyanúgy meg tudja nyitni a felvételt, és használni tudja azt. Ebből következik, hogy sajnos Ön a program ismerete nélkül, otthon nagy valószínűséggel nem tudja úgy megnézni az elkészült felvételt, mint egy normál fogászati röntgen esetén.

Ingyenes visszahívás kérése

Fogászati kezelés vagy szájsebészeti műtét vár Önre, és szüksége van egy fogászati CT felvételre? A fogorvosa szeretne meggyőződni arról, hogy pontosan milyen is a csontozata az állkapcsánál?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszíhívni

A témával kapcsolatban:

Digitális intraorális röntgen Digitális panoráma röntgen Fogászati CT vizsgálat