A kor előrehaladtával megnő az esélye annak, hogy egyre komolyabb fogászati beavatkozásokra van szükségünk.

Ezt több tényező is befolyásolja, ilyen a genetika, az életmódunk, szokásaink.  Az egyik ilyen fogászati beavatkozás lehet a foghiány pótlása, tömött, nem esztétikus fogak koronával leplezése. Abban az esetben, ha már a szuvasodás viszonylag nagy területet érint, és egy hagyományos, konzerváló kezeléssel már nem oldható meg a probléma, vagy hiányzó fogakat kell pótolni.

femkeramia, felhelyezes, fogorovos, Hegedűs Dental, fogászat

Napjainkban már számos technológia közül lehet választani, ha fogpótlásról van szó. Habár az egyik legmodernebb és az egyik legkedveltebb megoldás a cirkon koronával vagy híddal való pótlás, sajnos számos esetben előfordul,  hogy maga a technika határai nem teszik lehetővé a foghiány ilyen módon történő pótlását. Például, ha egy viszonylag nagyobb távolságot kell áthidalni a több, egymás melletti foghiány miatt, vagy ha a harapási magasság nem teszi lehetővé a cirkon pótlást,  akkor  fémkerámia koronát vagy hidat szoktunk javasolni.

Természetesen sokakban felmerül ilyen esetekben,  hogy a fémkerámia  korona nem esztétikus,  és ott fog éktelenkedni az Ön szájában egy ilyen fém fog. Szeretnénk megnyugtatni, hogy ilyenről szó sincs. A fémkerámia korona esetében a fém vázra,  hasonlóan a cirkon koronához,  egy kerámia réteg kerül, aminek köszönhetően a pótlás egy természetes fog hatását fogja kelteni.

Melyek a fémkerámia korona felhelyezésének lépései?

  1. Előkészítés

A legelső és egyik legfontosabb lépés maga az állapotfelmérés. Az első konzultáció során a legtöbb esetben kollégáink készítenek az Ön fogazatáról egy digitális panoráma röntgent. Ennek segítségével a fogorvos egy részletes kezelési tervet készít Önnek, és szóban is teljes körűen tájékoztatja a fogazata jelenlegi állapotáról, a szükséges kezelésekről, a választható pótlási lehetőségekről.  Ha Ön eldöntötte, hogy a fémkerámia pótlást választja, akkor léphetünk tovább.

Korona vagy nagyobb pótlás esetén ezek után kezdődik a fog előkészítése. Ekkor eltávolítjuk a fog beteg, sérült részeit, majd megfelelő méretűre és formájúra lecsiszoljuk, hogy megfelelő fogcsonkot kapjunk,  ezt nevezik preparálásnak. Ezzel megkapjuk a korona alapját.

  1. Lenyomat készítése

A fog előkészítése, csiszolása után fogorvosunk a preparált fogazatáról lenyomatot készít, amit továbbít a fogtechnikai labor felé. Így el tudjuk kezdeni a korona tényleges elkészítését.

  1. Ideiglenes korona készítése

Előfordulnak olyan esetek, amikor egyéb kiegészítő kezelések szükségesek, és csak azok elvégzése után tudjuk Önnek a pótlását, koronáját behelyezni.  Azért, hogy a végleges pótlás elkészüléséig is megvédjük a lecsiszolt fogakat, elkerüljük az esetleges érzékenységet, valamint esztétikailag is minden tökéletes legyen, úgynevezett ideiglenes koronát tudunk készíteni Önnek. Ez a speciális anyagból készült korona csak addig lesz a lecsiszolt fogon,  amíg a végleges pótlás el nem készül.

  1. Fogtechnikai laborunk elkészíti a pótlást

A fogorvos által készített  lenyomat fogtechnikai laborunkba kerül, ahol gipsszel öntik fel, így az Ön fogazatának tökéletes mását kapjuk gipszből. Ezt a kemény gipsz mintát már be tudjuk szkennelni a számítógépbe, ami alapján fogtechnikus kollégánk 3D-ben megtervezi a fémkerámia koronát. Ezek után egy precíziós öntési folyamattal kerül előállításra a korona.

  1. Vázpróba és fogszín kiválasztása

Amint fogtechnikai laborunk elkészítette a koronát, a fogorvos vázpróbát tart, ahol meggyőződik róla, hogy a korona, pótlás tökéletesen illeszkedik-e.

Ha mindent megfelelőnek találunk, akkor kerül kiválasztásra a végleges fogszín is. A végleges fogszín kiválasztásához a pótlás mellett található természetes fogakat vesszük alapul. Így biztosítjuk azt, hogy a leendő pótlás, korona tökéletesen illeszkedjen az Ön meglévő fogaihoz.

A vázpróba illetve a fogszín kiválasztása után a munka visszakerül a modern fogtechnikai laborunkba, ahol elvégezzük az utolsó lépéseket is. A vázra porcelán leplezés kerül, amelytől igazán élethű, gyönyörű lesz a korona és a pótlás.

  1. A fémkerámai korona beragasztásafogászat, mosoly, mosolyogva

A végleges fémkerámia korona elkészülésekor  az ideiglenes korona eltávolításra kerül. Kezelő fogorvosa ekkor még egyszer meggyőződik a korona tökéletesen záródásáról. Megnézi, hogy tökéletesen illeszkedik-e  formában és színben a saját fogaihoz. Ezek után a korona egy speciális ragasztóval kerül beragasztásra az előkészített fogra.

  1. Az ön elégedett, tökéletes mosolya.

Az elkészült fémkerámia korona tökéletesen élethű, így Önnek már nincs egyéb teendője, mint be kell tartania a nagy tapasztalattal rendelkező fogorvosunk ajánlásait és gondtalanul élveznie kell elkészült fémkerámia fogpótlását.

Ingyenes visszahívás kérése

Fémkerámia koronára lenne szüksége? Esetleg lenne még kérdése a fogkoronával kapcsolatban?

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégáink egy munkanapon belül felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Név (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Telefonszám (kötelező) /csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszahívni/

A témával kapcsolatos további oldalak