Tudta, hogy a fogak már születés előtt elkezdenek kialakulni? Gondolta volna, hogy száz évvel ezelőtt még faszenet, krétát, hamut használtak fogkrém gyanánt? Íme néhány érdekesség fogainkról:

fogmosas hegedus dental

– Egy ember átlagosan 38 napot tölt fogmosással élete során.

– Az Amerikai Parodontológiai Akadémia felmérésén a válaszadók 50%-a válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, ami feltűnik nekik egy emberen.

– A fogak már születés e

lőtt elkezdenek kialakulni. A tejfogak esetében ez a folyamat már az anyaméhben elkezdődik, de nem láthatóak egészen a gyermek 6 hónapos koráig.

– Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, addig a cápák életük során akár 40-szer is fogsort cserélnek.

– Szánk életünk során 23659 liter nyálat termel. Ez elég lenne két úszómedence megtöltésére. A nyál segít megvédeni fogainkat a baktériumoktól.

– A modern fogkrémek csak az utóbbi száz évben váltak elérhetővé. Azelőtt faszenet, krétát, hamut, citromlevet, valamint méz-dohány keveréket használtak a fogak tisztántartására.

– A cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.

– A szájüregben daganatok igen gyakran alakulhatnak ki, így a rendszeres fogászati ellenőrzés fog-, és életmentő lehet!

– Fogmosásnál az alapos öblítés helyett a legmegfelelőbb a fogkrém kiköpése és óvatos öblítése, így a fogkrémben található alapanyagok a fogak környezetében maradnak.

– A csokoládé illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb mint a cukorkáké. Ez valószínűleg a kakaó zsírtartalmának köszönhető.

– Ha valaki sok savanyúságot eszik, rendszeresen ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, kisebb eséllyel képződik nála fogkerdekesseg fogaszat, Hegedus Dentalő.

– A fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.

– Az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.