Út a fogaink elvesztéséhez?

dohanyzas-fogaszat-cikk-honlapElszíneződött fogak? Kellemetlen lehelet?  Megnövekedett fogkőlerakódás? Ezek pusztán a dohányzás enyhébb tünetei. A sort az íny immunitásának csökkenése, a felszínesebb vagy súlyosabb nyálkahártya elváltozások, fogínysorvadás és foglazulás folytatja, és sok esetben a fogak elvesztése zárja. Ne higgyük tehát azt, hogy csupán a rendszeres fogmosással kiküszöbölhetjük a dohányzás ártalmait!

A dohányzás káros hatásai nem csak azokra a szerveinkre hatnak amire gondolnánk.

Amikor a dohányzás káros hatásairól beszélünk, legtöbbször a tüdőre, a szívre mért negatív hatására és a rákos betegségek kialakulására gondolunk, pedig nem elhanyagolható következmény a fogak pusztulása sem. Azért sem, mert bár a fogakat úgy tűnik, könnyen pótolni lehet, egy dohányos esetében a kialakult fogínysorvadás következtében elvesztett fogak pótlása sok esetben fogbeültetéssel nem megoldható, a más módon készített fogpótlások élettartama pedig lényegesen rövidebb, mint a nemdohányzó páciensek esetében.

A dohányzás fogászati vonatkozású ártalmait évtizedek óta kutatják. Az 1990-es évek dohányzással kapcsolatos kutatásai bebizonyították, hogy a cukorbetegség és az immunhiányos állapotok mellett a dohányzás az egyik leggyakoribb rizikótényező a fogágybetegség kialakulásában. A dohányzás közvetett okai  – az egészségtelen szájflóra, a rossz szájhigiéné, a fogkőképződés, a lerakódott nikotin, kátrány és lepedék végül a fogágy pusztulásához vezethetnek.

Egy másik kutatás során kimutatták, hogy a cigarettázás jelentősen csökkenti a fogágy betegségeinek gyógyulását is. Immunkárosító hatása miatt maga az ínygulladás enyhébb-ez azért kedvezőtlen, mert az immunvédekezés gyengeségét jelzi. A nikotin károsítja az ínyben lévő sejteket, vérereket, ezzel az íny keringését is lassítja, amitől a gyulladás – ami természetes védekező mechanizmus lenne – nem a kellő mértékben alakul ki.

Egy esetleges ínysorvadás pedig igen komoly következményekkel járhat. Sokan nem gondolják de az ínysorvadás a fogelvesztés egyik legfőbb kiváltó oka.

A dohányzók körében kétszer nagyobb a csontpusztulás mértéke, mint a nem dohányosok között. Ezért is kockázatosabb a fogpótlás, hiszen megfelelő csontkínálat mellett is előfordulhat, hogy komoly dohányzás esetén az implantológus szakorvos nem javasolja az implantátum (műgyökér) beültetését a magas rizikófaktor miatt. Ilyen esetben implantátumok helyett egy másik, az ínyviszonyoktól kevésbé függő, olcsóbb megoldást (kombinált fogsor, kapcsos fogsor, teleszkópos fogsor) javasolhat a fogak pótlására.

Sajnos a legtökéletesebb szájápolás és rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett is számolni kell a dohányfüst immunkárosító hatásával! Tehát az igazi megoldás a cigarettáról való lemondás, mely nem csak a fogak, hanem az egész szervezet egészsége szempontjából fontos.

A dohányzásról való leszokás egy igen komoly elhatározás. Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mi is a hatásos megoldás. Sok esetben ez nem egyedül. Erre nyújt kiváló segítséget a leteszemacigit.hu weboldal, ahol hivatalosan is segítséget kérhet a leszokásban. A Hegedűs Dental rendelője is elkötelezett azon társadalmi ügy mellet, hogy visszaszorítsa a dohányzok számát.

Forrás: Dr. med Máté

dohanyzas-fogaszat-cikk-honlap-2