Szeretné ha fogpótlása időtálló lenne?

A fogászati koronák – legyen szó implantátumra épített vagy ragasztott típusról,  cirkon koronáról – odafigyelést és mindennapos ápolást igényelnek. Fogai mindennapos ápolásával megakadályozhatja az esetleges problémák időtálló fogpótlást, tisztan tartasa, mosoly, fogapolasés panaszok idő előtti jelentkezését. Egy kis gondoskodással jelentősen meghosszabbíthatja koronája élettartamát.

A helyes fogmosási technika

Az egyik legfontosabb dolog, hogy miután rendelőnkben elkészítettük Önnek tökéletesesen élethű cirkon fogpótlását, el kell sajátítania a helyes fogmosási technikát. A páciensek nagy részre nem is gondolná, hogy mennyi gond és probléma lenne elkerülhető, ha a megfelelő technikát alkalmaznák fogmosáskor.

Persze gyerekként mindenki megtanul fogat mosni, de van pár olyan részlet, amit ha nem helyesen sajátítunk el akkor a fogmosás hatékonysága jelentősen csökken. Fontos hogy a megfelelő mozdulatokat alkalmazza a fogkefével. Ilyen például, hogy a fog és az íny találkozásánál úgynevezett söprögető mozdulatokat végezzen, ami az ínytől a fog felé mutat. Ezzel elkerülhető, hogy fogai tisztásakor az ínyt lejjebb nyomva, szabaddá váljanak a fognyaki részekre. Maga az idő tényező se elhanyagolhat, akár mennyire is siet és időpazarlásnak tűnik be kell tartani a 2 perces szabályt.

A fogselyem fontossága

Akármennyire is elpocsékolt időnek tünik, nem elég csupán a fogkefe használata, fontos hogy fogselyemmel a fog közeit is kitisztítsa. Ez igaz a cirkon koronákra és hidakra is. Persze itt azért egy kicsit más helyzet, mert egy cirkon híd estén a pótláson nincs fogköz. Ilyenkor a fogselymet a híd alá, az íny fölé szükséges befűzni és onnan kell minden lerakodott lepedéket eltávolítani. Természetesen rendelőnkben lehetőség van, dentálhigiéniai tanácsadásra, ahol magasan képzett kollégáink minden szükséges információt megosztanak a páciensekkel.

 

A helyes fogápolási technika mellett is képződni tud fogkő, amit rendszeresen el kell távolítani. Maga a fogkő képződése abszolút egyén függő, hiszen a fogápolási szokásokon túl, maga a genetika is befolyásolja.

Amennyiben nem fordít kellő figyelmet rá a kialakult fogkő folyamatosan nő. A fogkő ideális környezet a szájban lévő baktériumok letelepedéséhez. Ezért nem véletlen, hogy a fogkő növekedésével a szájban lévő baktériumok száma is jelentősen megemelkedik. Az íny folyamatos irritációja miatt az íny elkezd vérezni. Különböző gyulladásos folyamatok léphetnek fel, amelynek hatására a fogíny visszahúzódik, és a csontállomány is sorvadni kezd.

Az ínysorvadás akár a fog elvestéséhez is vezethet, így maga a tartó/pillér fog is akár kieshet, és búcsút inthet a CAD/CAM technológiával készült pótlásának.  Ennek elkerülése érdekében cirkon koronából készült pótlások esetén legalább fél évente szükséges felkeresni rendelőnket fogkő levételre és kontroll vizsgálatra.

 

A félévenkénti ellenőrzés alkalmából kollégáink eltávolítják a lerakodásokat, fogköveket. Az ellenőrzés során alaposan átvizsgálják a pótlást, hogy minden ponton tökéletesen záródik-e. A félévenkénti rendszeres ellenőrzés fontos célja felmérni azt is, hogy történt-e bármilyen elváltozás, ami befolyásolná az elkészült cirkon korona vagy híd élettartamát.

 

A fogaira való rendszeres odafigyeléssel, és a félévente esedékes kontroll vizsgálattal akár örök életűek is maradhatnak cirkóniumból készült fogpótlásai. Szeretné, ha cirkon fogpótlása egész életében problémamentesen szolgálná Önt?

fogápolás, dentalhigiénia

fogkő eltávolítás, fogászat, Hegedűs Dental

Ingyenes visszahívás kérése

– Fogpótlását szeretné cirkonból elkészíttetni?

– Vagy van már cirkonból készült fogpótlása, és szeretne kontroll vizsgálatra vagy fogkő levételre bejelentkezni rendelőnkbe?

– Ha igen, akkor kérjük töltse ki az űrlapot, és munkatársaink egy munkanapon felhívják Önt a megadott telefonszámon.

Név (kötelező)

Telefonszám (kötelező) /csak magyarországi telefonszámot áll módunkban visszahívni/

Üzenet (kötelező)

A témával kapcsolatos további oldalak