Mindannyian vacogtattuk már a fogainkat hideg időben-és bár ez a reszketésünk velejárója, ahogy a testünk, úgy a fogaink is fáznak olykor. A hideg a fogainkat is próbára teszi.

 

Időjárási frontok esetén hirtelen megváltozik a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség és az ionizáció is. Az évi több száz időjárási front befolyásolja az immunrendszerünket, és többféle panaszt is kiválthat, mint például a fogfájás és fogérzékenység.

hideg, fogdidergesAz egyik tudományos magyarázat arra, miért érzékeny a fogunk a hidegre az atmoszférikus nyomás változása. Erre nem csak az arcüregek és a középfül területe érzékeny, hanem a fogakban is fájdalmat eredményez, mert a felső állkapocs hátsó fogai az arcüreggel közös idegpályán osztoznak. Ez a fájdalom átsugározhat az alsó állcsontba is.

Ha valakinek fogászati problémája van, a fogérzékenység hatványozottan fennáll. Ha sérült a fog, a fogideg védelme nem teljes, de előfordulhat, hogy rosszul illeszkedik egy tömés vagy a korona. Ezekben az esetekben a csökkenő hőmérséklet hatására egyre ingerlékenyebbé válnak fogaink.

Bizonyára ismerős az érzés, amikor a hideg levegő hatására hirtelen nyilallást, lüktető fájdalmat érzünk a fogainkban.  A fogkő vagy fizikai behatás (fogcsikorgatás, állkapocsproblémák) miatt sérült fogzománc, a szuvas fog, a gyulladás miatt visszahúzódó íny, vagy fogínysorvadás miatt szabadon hagyott fognyak, a fogágybetegségek miatt kialakult krónikus gyulladás, tályog vagy góc mind így reagálnak a hideg hatására.

Ennek oka, hogy az úgynevezett dentinben, mely a fog keményszöveteinek egyike, apró kis csatornák futnak, amiket a zománc, a gyökércement, valamint az íny zárnak el és védenek a külvilágtól. Az íny vagy a fog sérülése esetén a fogzománc elkopik vagy felmaródik, a csatornák felszínre kerülnek. A külső ingerek, így a hideg is, ezeken keresztül eljutnak a fogbélben található idegekig, amely ezekre erőteljes fájdalommal reagál.