afta, kezeles, fogaszatAfta a szájban

Az afta a száj nyálkahártyáját érintő leggyakoribb betegség, az emberek hozzávetőleg 60 százaléka találkozik vele élete során. Ez az apró, kellemetlen sérülés nem más, mint a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül.

Mivel a gyulladásos terület fájdalmas, így megnehezíti az evést, ivást, sokszor még a beszédet is. Az aftás terület nagysága változó lehet, az apró, gombostűfejnyi felületes hámhiánytól, a nagyobb 1 cm-es hámhiányokig változhat, sőt létezik az úgynevezett óriásafta, amely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti. Súlyos esetekben láz és nyirokcsomó-duzzanat is kísérő tünet lehet.

Hogy mi váltja ki, pontosan nem lehet megmondani. Okozhatja a stresszes életmód vagy olyan immunológiai problémák, amelyek a szervezet gyengülését okozzák. Az afta kialakulását sok esetben a nyálkahártya sérülése előzi meg, pl. a fog vagy a protézis sérti fel az adott területet. Bizonyos ételek is kiválthatják, mint egyes citrusfélék, a paradicsom vagy az eper.

Az apró sebek, hólyagok szerencsére pár nap alatt meggyógyulnak, a gyulladás enyhül. A kezelés elsősorban lerövidíti a gyógyulás idejét és a fájdalmat enyhíti, de nem szünteti meg a kialakult betegséget. Amennyiben az afta nagy és fájdalmas, antimikrobális hatású szájöblítő vagy szopogató tabletta használatával enyhíthető a fájdalom. A házi, természetesebb gyógymódokat tekintve szájöblögetőként a szódabikarbónás víz is szóba jöhet, illetve átmenetileg a jég is képes enyhíteni a fájdalmat.

Fontos odafigyelni arra, hogy szájüregi nyálkahártyáját minél kevesebb irritáció érje. Ha már kialakult az afta, használjunk inkább puha fogkefét, ne rágózzunk, kerüljük az irritációt okozó ételek (savanyú, csípős, fűszeres) fogyasztását.

Az afta kialakulása megelőzhető: a gyógyszertárban kapható fertőtlenítő szájvizek mellett egyes gyógynövények is gyors megoldást nyújthatnak. A kamillás öblögetés nyugtatja a száj nyálkahártyáját, a csersavtartalmú apróbojtorján, geránium és a varázsmogyoró főzete vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.nyalkahartya, szajure, fogaszat

Sajnos a legtöbb embernél az afta visszatérő problémát jelent, érdemes allergiatesztet végeztetni, amely kiterjed a gluténérzékenység vizsgálatára is. Fontos a kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés, a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, továbbá a cinkben gazdag olajos magvak rendszeres fogyasztása.