Persze nem arról van szó, hogy a következőkben felsorolt dolgokat teljesen el kell kerülni, de a túlzott fogyasztása nagyon rossz hatással lehet fogainkra.

Gondoljunk csak bele, mindenki szeretne szép és egészséges fogakat, hogy minden gond nélkül tudjon a mosolyogni az egész világra. Ezért persze mindent meg is teszünk. Rendszeresen mossuk a fogainkat, illetve a bizonyos időközönként felkeressük fogorvosunkat.

  1. Fehér borfeherbor, hegedus dental

A fehérbornak viszonylag magas a sav tartalma, így ha túl sokat fogyasztunk fogaink fokozottan érzékennyé válhatnak vagy akár könnyen letörhetnek.

  1. Vörös bor

Mint tudjuk a vörös bornak sok jótékony hatása van a szervezetünk. Kifejezett káros hatás nincs a fogainkra nézve se, viszont az erőteljes színe miatt fogaink szép, természetes fehér színét szürkés árnyalatúra változtatja.

  1. Rágógumi

A páciensek 90%-a úgy gondolná, hogy a rágóguminak nincs is káros hatása, hiszen a mai rágók többsége teljesen cukormentes. A baj az, hogy a problémát nem is a cukor jelenti, hanem hogy a rágó állaga miatt képes károsítani töméseinket, koronáinkat és hidainkat. Ráadásul a folyamatos rágózás túlzott terhelést jelent az állkapocs ízületeknek is, ami egy idő után kikophat és folyamatos kellemetlen érzést és hangokat okozhat.

  1. Paradicsom

A paradicsomnak viszonylag magas a sav tartalma. Ez nem csak a friss paradicsomra igaz, hanem a különböző mártásokra és a párolt paradicsomra is. A sav erőteljesen károsítja a fogakat, és fokozza fogsorunk érzékenységét.

  1. Tea

Talán a Tea a legismertebb a fogainkra káros italok közül. Azt sokat tudják hogy a túlzott teázásnak köszönhetően  fogaink elszíneződhetnek, elsárgulhatnak. Viszont azt kevesen tudják hogy a 1 csésze fekete tea akár 9mg fluoridot is tartalmaz. Ezzel alapvetően nem lenne gond, hiszen a fluoridra szüksége van a szervezetünkre. De ha túl sok van belőle, károsítja a csontokat és a fogakat. Hogy ezt elkerüljük, naponta négy csészénél ne fogyasszunk többet

afonya, hegedus dental

 

  1. Áfonya

Az áfonyától csak az igazi rajongóknak kell tartania. Konkrét káros hatás nincs a fogaink állapotára, de hosszú távon sárgásra színezheti fogainkat.

  1. Chips

A kedvenc sós ropogtatnivalónk gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz, amiből a nyál hatására glükóz képződik. Az pedig már mindenki tudja hogy a glükóz fogszuvasodást okozhat. Sőt ha chipset fogyasztunk érdemes odafigyelnünk, hogy a rágás során a chips sok pici apró darabra törik, ami lepedékként lerakódik fogainkon.

       8.Popcorn

Hasonlóan a chipshez, a popcorn is gyors felszívódású szénhidrátokban gazdag, így a fogak örök ellensége glükóz képződhet. Emellett érdemes nagyon odafigyelni, hiszen mindig vannak olyan szemek amik nem pattognak ki, ezek pedig komoly kárt tudnak okozni CAD/CAM technológiával készült cirkon koronáinkban vagy fogsorunkban.

  1. Kenyér, makaróni, burgonya

A sok keményítőt tartalmazó élelmiszerek hosszú ideig a szájban maradnak, mert ráragadnak a fogakra. A keményítő pedig kitűnő táptalaj a lepedékképződéshez. Ráadásul nyállal keveredve cukor képződik belőle.

  1. Aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcsöknek rendkívül magas a cukortartalma. A bennük lévő cukor a hozzáragad a fogunkhoz.